Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, miercuri, să aibă loc o şedinţă a Comisiei pentru muncă pe 20 noiembrie, de la ora 10.00, în afara programului stabilit pentru comisii, în vedere emiterii unui raport pe proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Un plen al Camerei se va desfăşura în aceeaşi de zi, începând cu ora 16.00, iar iniţiativa legislativă a Guvernului privind pensiile figurează, pentru dezbatere, pe ordinea de zi a reuniunii. Proiectul este înregistrat în procedură de urgenţă în Parlament, iar Camera va da vot decizional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Propunerea legislativă privind pensiile, în format adoptată de către Senat poate fi accesată AICI

Termenul depunerii amendamentelor la proiectul de lege este 17 noiembrie, iar termenul pentru depunerea raportului este pe 20 noiembrie.

Senatul a adoptat, în plenul de marţi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, după ce comisiile de specialitate au emis raport favorabil cu amendamente admise. Liderii senatorilor USR şi AUR, Radu Mihail şi Claudiu Târziu au solicitat retrimiterea la comisii a iniţiativei legislative, USR a cerut pentru trei săptămâni, iar AUR măcar pentru două săptămâni, însă ambele solicitări au fost respinse de către senatori. După votarea proiectului, reprezentanţii USR au spus că senatorii partidului au votat împotriva propunerii de lege. Totodată, liderul senatorilor AUR Cladiu Târziu a anunţat că senatorii formaţiunii s-au abţinut la vot, pentru că „o mărire cât de cât e mai bună decât nimic”.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a fost adoptat cu 85 de voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi 19 abţineri. Înaintea plenului de marţi al Senatului, legea pensiilor a primit raport de admitere în comisiile reunite de buget-finanţe şi muncă din Senat, cu 18 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi opt abţineri. Amendamentele Opoziţiei nu au fost admise, iar cele mai multe amendamente care au trecut au aparţinut grupurilor parlamentare ale PNL şi PSD.

Iniţiativa legislativă a Executivului prevede majorarea, de la 1 ianuarie 2024, a punctului de pensie cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei şi o majorare, în urma recalculării după noua formulă, de la 1 septembrie 2024. Totodată dreptul la pensie este obţinut după minim 15 ani de contribuţii, nefiind luate în calcul perioadele necontributive asimilate, precum studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică.

Proiectul d elege prevede o egalizare treptată a vârstei de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani, până în anul 2035.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Marius-Ilie Stanciu, a anunţat, în plenul de marţi al Senatului, că impactul bugetar pentru noua lege a pensiilor este de 25 miliarde lei pentru anul viitor, dintre care 15 miliarde lei sunt necesare pentru indexarea valorii punctului de pensie, de la 1 ianuarie 2024, iar 10 miliarde pentru recalcularea care va fi aplicată de la 1 septembrie 2024. De asemenea, preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a precizat că, din analiza pe care a văzut-o el, impactul bugetar pe anul 2025 este 33,1 miliarde lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.