Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei a început joi dezbaterile privind punerea în acord cu decizia Curţii Constituţionale a Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor. Opoziţia a cerut suspendarea şedinţei până la primirea unui punct de vedere de la Comisia de la Veneţia, cererea fiind respinsă prin vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Senatorul PNL Alina Gorghiu a cerut suspendarea dezbaterilor asupra modificării Legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, în sensul punerii sale în acord cu decizia CCR, până la primirea unui punct de vedere de la Comisia de la Veneţia.

De asemenea, deputatul PNL Ioan Cupşa a cerut suspendarea dezbaterilor timp de trei-patru săptămâni.

Cererea Alinei Gorghiu a fost supusă la vot şi respinsă cu patru voturi “pentru”, nouă “împotrivă” şi o abţinere.

În 19 aprilie, Curtea Constituţională a admis sesizările PNL privind Statutul magistraţilor, dar nu şi pe cele referitoare la celelalte două legi ale justiţiei. Prin urmare, Legea privind Statutul judecătorilor şi procurorilor se întoarce la Parlament, în timp ce Legea privind organizarea judiciară şi Legea CSM vor merge la promulgare.

Parlamentarii PNL şi USR anunţau în 29 martie că au contestat din nou la CCR cele trei legi ale justiţiei - Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). PNL şi USR au găsit 37 de motive de neconstituţionalitate, dintre care 22 la legea 303/2004 privind statutul magistraţilor.

În sesizarea referitoare la modificarea Legii 303/2004, PNL şi USR spun că Parlamentul a depăşit limitele stabilite prin decizia CCR nr. 45/2018, modificând şi alte dispoziţii care nu se află în legătură indisolubilă cu prevederile declarate neconstituţionale, fapt care atrage încălcarea art. 147 alin. (4) din Constituţie.

Şi ICCJ a sesizat Curtea Constituţională cu privire la Legea de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Legile au fost adoptate în 26 martie pentru a doua oară de către Parlament după ce, iniţial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituţionale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.