Comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009 a decis, luni, sesizarea Ministerului Justiţiei cu privire la refuzul şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, de a participa la audieri, şi să îi solicite să răspundă în scris dacă a fost prezentă acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor. Propunerea făcută de Liviu Pleşoianu (PSD), privind depunerea unei plângeri penale, nu a fost supusă la vot.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sesizarea Ministerului Justiţiei a fost votată cu şapte voturi "pentru" şi trei împotrivă.

Prima propunere făcută a fost cea a lui Liviu Pleşoianu (PSD), de depunere a unei plângeri penale.

"Celălalt plan rămâne sfidarea evidentă a doamnei Kovesi, nu poate rămâne nesancţionată în termenii cei mai duri", a spus el.

Deputatul PSD Eugen Nicolicea a spus însă că nu poate fi făcută o plângere penală dacă nu este indicată şi o infracţiune, solicitând ca Pleşoianu să spună care este infracţiunea pe care crede că şefa DNA a comis-o.

Pleşoianu a spus că acest lucru trebuie decis de cei care au redactat Regulamentul Comisiei, acuzând că acest for nu are suficiente instrumente la îndemână. "Am fost trimişi fără arme la luptă", a afirmat el.

Nicolicea s-a arătat împotriva depunerii unei plângeri, cel puţin în acest moment. "Dacă este făcută se va termina ancheta după ce se termină Comisia. Comisia nu mai are decât 40 de zile. (...) Dacă e doar ca acţiune de pedepsire poate să fie sesizat Parchetul şi în ultima şedinţă a Comisiei. Obiectivul nostru principal este aflarea adevărului", a spus el.

Deputatul PSD Liviu Pleşoianu şi-a retras solicitarea de depunere a unei plângeri penale, nefiind susţinută de alţi parlamentari.

O altă propunere, făcută de PNL şi aprobată, a fost cea de solicitare de răspunsuri în scris de la Laura Codruţa Kovesi.

"Să nu facem obiectiv din prezenţa doamnei Kovesi aici. Să-i punem câte întrebări vrem, să ne răspundă în scris dacă nu vrea să participe. Dacă alţii au putut să răspundă în scris, şi îmi aduc aminte că doamna Ana Maria Pătru nu a venit la comisie, nu cred că acum trebuie să aplicăm alt principiu, doar pentru că ne-am făcut o ţintă din a o aduce pe Laura Codruţa Kovesi aici", a spus liberalul Dan Vîlceanu.

Una din întrebările asupra cărora membrii Comisiei au convenit este dacă Kovesi a fost sau nu la Gabriel Oprea acasă în noaptea alegerile din 2009. Alte întrebări vor fi propus de parlamentari şi aprobate la următoarea şedinţă.
 
Comisia va transmite şi o nouă solicitare Parchetului general, de a pune la dispoziţie declaraţiile făcute de cei audiaţi de procurori, având în vedere că dosarul penal privind prezidenţialele din 2009 a fost închis cu neînceperea urmăririi penale. Toţi cei care au fost audiaţi la Comisie şi au refuzat să răspundă pe motiv că există o anchetă în curs sau cei care au refuzat participarea din acelaşi motiv vor fi reinvitaţi la Comisiei.
 
"Este public că la Parchet a fost deschis un dosar care s-a finalizat. V-aş propune să solicităm Parchetului să ne pună la dispoziţie (...), ne lămurim cu acei invitaţi care au declarat deja la Parchet, acele acte sunt deja publice, pot să vină la Comisiei", a spus deputatul PSD Florin Iordache.
 
Printre ei se numără Gabriel Oprea, Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu. Membrii Comisiei urmează să decidă viitorul calendar de audieri.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, refuză din nou să vină la comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, la care era aşteptată luni.

Kovesi a trimis o scrisoare membrilor comisiei, în care prezintă motivele pentru care nici de această dată nu dă curs invitaţiei comisiei.

Procurorul şef al DNA spune că nu se va prezenta pentru că nu deţine informaţii cu privire la prezidenţialele din 2009 care să poată ajuta Comisia în obiectivele ei.

"Având în vedere că nu am cunoştinţă şi nu deţin mijloace de probă referitoare la împrejurările şi cauzele în care s-au produs evenimentele supuse cercetării în cauza ce formează obiectul activităţii Comisiei, nu mă voi prezenta în data de 10 iulie 2017 - ora 11.30 la şedinţa Comisiei de anchetă", se arată în scrisoarea trimisă de Kovesi.

Este pentru a treia oară când şefa DNA refuză să vină la audiere în comisia de anchetă privind prezidenţialele din 2009.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.