PSD, ALDE şi USR au mai primit câte un post de deputat joi, la finalizarea procesului de redistribuire a voturilor de la alegerile parlamentare din 11 decembrie, astfel încât candidatul PSD Cristina Burciu, candidatul USR Adrian Dohotaru şi candidatul ALDE Steluţa Cătăniciu, declarată incompatibilă prin sentinţă definitivă a ICCJ, vor intra în Parlament.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trei candidaţi de la PSD, USR, respectiv ALDE, vor ajunge în Parlament, pe câte un loc de deputat, după ce joi a fost finalizat procesul de redistribuire a voturilor exprimate la alegerile Parlamentare din 11 decembrie.

În Parlament, pe un loc de deputat, va ajunge Steluţa Cătăniciu, candidat din partea ALDE. Aceasta a fost pe primul loc al listei partidului ei, însă ajunge în Parlament doar după redistribuire. Steluţa Cătăniciu este copreşedinte al ALDE Cluj. Ea a mai avut un mandat de parlamentar, câştigat pe listele PNL, însă în 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul pe care Cătăniciu îl făcuse în procesul ei cu Agenţia Naţională de Integritate, care a acuzat-o de conflict de interese după ce, pe vremea când era consilier local în Cluj-Napoca, ar fi adoptat o hotărâre în favoarea unei societăţi comerciale unde ar fi avut un interes patrimonial.

Din partea PSD, în Camera Deputaţilor va merge după redistribuire Cristina Burciu, în vârstă de 47 de ani şi care a îndeplinit funcţia de director interimar al Companiei de Apă Arieş şi este economist.  Burciu este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii Babeş-Bolyai, specializarea finanţe-bănci, şi a mai absolvit un master în specializarea management în administraţie, instituţii de credit şi societăţi comerciale la Universitatea Bogdan Vodă.

Un loc de deputat a obţinut în urma redistribuirii şi Adrian Dohotaru, candidat al USR Cluj. El este unul dintre activiştii cunoscuţi ai Clujului, absolvent de Ştiinţe Politice, are un doctorat la Institutul de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române şi a lucrat în cercetare la Facultatea de Studii Europene, parte a Universităţii Babeş-Bolyai.

Organizaţiile PNL şi PSD au astfel câte patru mandate, cele mai multe la nivelul judeţului Cluj

În cazul senatorilor, PNL îl trimite în Parlament pe Marius Nicoară, fost preşedinte al filialei clujene a partidului. Marius Nicoară este cunoscut şi pentru că a avut probleme cu legea. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 28 noiembrie 2014, Marius Nicoară, aflat la volanul unui autoturism, în Cluj-Napoca, a intrat într-un autovehicul care frânase pentru a vira la stânga. În urma impactului, şoferul maşinii lovite de Nicoară a fost rănit. Bărbatul a refuzat să depună plângere penală şi are calitatea de martor în dosar. În urma expertizei medico-legale, s-a stabilit că Marius Nicoară „avea la ora indicată o alcoolemie de circa 1,65 gr. %”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei. În 2010, Marius Nicoară a fost protagonistul unui nou episod defavorabil, fiind filmat în Senat în timp ce viziona un film indecent în timpul dezbaterilor la Legea pensiilor.

PNL Cluj trimite în Parlament şi trei deputaţi. Florin Stamatian este şeful Clinicii de Ginecologie I din Cluj-Napoca, fiind, de asemenea, unul dintre pionioerii ecografiei în România şi unul dintre cercetătorii centrului IMOGEN. El are 64 de ani, a fost prefect al judeţului în perioada 2009 - 2012, când a fost demis printr-un ordin semnat de şeful Guvernului de la acea vreme, Victor Ponta. După eliberarea din funcţie, Stamatian s-a reînscris în PDL, unde a ocupat funcţia de vicepreşedinte al filialei judeţene  La scurt timp după acest moment, Stamatian a fost implicat într-un accident rutier, el lovind o tânără care traversa pe trecerea de pietoni. A fost cercetat, dar actualul deputat a scăpat fără dosar penal.

Acesta va fi însoţit de actualul deputat Adrian Oros, doctor în medicină veterinară şi fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj (2008-2009),

Ultimul deputat de Cluj cu mandate întregi este Sorin Moldovan, un apropiat al lui Vasile Blaga, originar din judeţul Bihor.

PSD Cluj îl va avea în Senat pe Vasile Ilea. El are 46 de ani şi este de profesie inginer specialist în biotehnologie, calificare obţinută la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. Ilea este membru PSD din anul 1993. La Camera Deputaţilor, PSD Cluj îl va avea pe preşedintele interimar al filialei, Horia Nasra. Nasra are origini siriene, este absolvent de Istorie si Antropologie şi a obţinut la alegerile locale din iunie 2016 un post de consilier local în Primăria Municipiului Cluj-Napoca. De asemenea, un al treilea mandate de deputat va avea şi Cornel Itu, licenţiat ca inginer la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi fost consilier judeţean şi local.

USR Cluj va avea trei parlamentari. În plus faţă de Adrian Dohotaru, la Camera Deputaţilor va ajunge şi Emanuel Ungureanu. El este profesor de istorie, a lucrat o perioadă ca asistent social în cadrul Institutului de Transplant din Cluj şi în cadrul Spitalului de Copii, este fondatorul  asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie "Delia Grădinaru” şi a activat şi ca jurnalist. La Senat, USR Cluj îl va avea ca reprezentant pe activistul Mihai Goţiu. El are 43 de ani, a studiat Dreptul şi Jurnalistica la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi a publicat mai multe cărţi pe diverse domenii.

UDMR Cluj are două mandate în Parlament: unul de deputat şi unul de senator. Cel de deputat îi revine preşedintelui filialei, Csoma Botond. El este membru UDMR din 2006 şi este de profesie jurist. Locul de senator din partea UDMR Cluj îi va reveni lui Laszlo Attila (52 de ani), care îşi va continua activitatea în Parlament.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.