Ministrul Economiei Claudiu Năsui a anunţat, în plenul de marţi al Senatului unde este dezbătută moţiunea simplă a PSD împotriva sa, că a depus un proiect de lege la Parlament pentru înfiinţarea unui Registru public al lucrătorilor cu Securitatea şi care obligă CNSAS să arate legăturile de rudenie până la gradul al treilea cu aceştia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ajung la final. Să ştiţi că este o parte din moţiune care mi-a plăcut şi cu care sunt de acord. O să vă şochez, pentru că aveţi un îndemn la un moment dat. Ziceţi acolo – fără securişti în funcţii publice. V-am auzit domnule Romaşcanu de la tribună şi mie îmi place sloganul acesta şi nu vreau să rămână o vorbă goală, cum sunt restul vorbelor din această moţiune. Stimaţi colegi din PSD, haideţi să eliminăm securiştii şi copiii securiştilor din politică din România. Să nu rămână acest slogan doar un îndemn. Dumneavoastră nu mă cunoaşteţi. Colegii din USR-PLUS mă cunosc mult mai bine. Nu am obiceiul să vin cu mâna goală în Parlament. Am venit şi am depus astăzi un proiect de lege tocmai ca să nu rămână iniţiativa voastră vidă de sens. Sunt sigur că o să vă placă proiectul de lege şi, dacă chiar credeţi şi aţi pus şi în moţiune, îl veţi semna. Proiectul se numeşte Legea privind Registrul lucrătorilor Securităţii şi legăturile de rudenie ale persoanelor care ocupă demnităţi sau funcţii publice cu aceştia. Haideţi să vedem dacă veţi vota această lege. Ce face această lege? Face un registru public al tuturor securiştilor de la momentul decembrie ’89 şi nu doar atât, dar obligă CNSAS să arate legăturile de rudenie până la gradul trei cu aceştia. Haideţi să vedem cine sunt fii şi fiicele Securităţii din politică. Cu siguranţă nu mai poate fi invocată nicio problemă de siguranţă naţională sau de secret de stat pentru că oamenii aceia existau acum 31 de ani. Nu mai sunt spioni sub acoperire sau altceva de genul acesta. M-am interesat şi de constituţionalitate. Nu e nicio problemă pentru că e doar o informaţie despre legături de rudenie care există şi acum în legi şi anume legi care au incidenţă pe declaraţiile de avere şi de interese pe care sper că le completaţi şi dumneavoastră”, a afirmat Năsui, în plenul Senatului.

 El i-a îndemnat şi pe colegii de la AUR să susţină proiectul său de lege, în contextul în care acuza USR-PLUS în campania electorală de legături cu Securitate.

„Haideţi să vedem cine este ipocrit şi cine votează această lege. Haideţi să combatem minciuna prin transparenţă. Dragi colegi de la AUR, şi dumneavoastră spuneaţi în campanie că există legături între Securitate şi USR-PLUS. Este o oportunitate pentru dumneavoastră să vedem dacă chiar există aceste legături sau nu sau dacă poate, cine ştie, vă treziţi în propria ogradă cu ele. Haideţi să transparentizăm viaţa politică din România să vedem cine sunt securiştii, care sunt rămăşitele lor, cine sunt rudele acestora. Chiar m-aţi inspirat – nu doar Fără Securişti în funcţii publice, ci şi fără rudele securiştilor în funcţii publice. Aşa trebuia să spuneţi şi aş fi fost şi mai de acord cu dvs. Atunci o să vedem oficial care e adevărul în clasa politică”, a completat Năsui.

În replică, liderul senatorilor PSD Lucian Romaşcanu a spus că riscă ceva Claudiu Năsui prin acest proiect „”Fără securişti în funcţii publice”, deoarece la fel ca Dan Barna care dorea Fără penali în funcţii publice, odată ajuns la guvernare, corupţia a ajuns un lucru marginal.

„Moţiunea e din partea grupului PSD. Domnul Năsui a făcut referire la mine. Nu am zis cu aplomb. Zic cu aplomb acum - Fără securişti în funcţii publice. Probabil că atât de bine informat cum sunteţi, v-aţi informat dacă riscaţi ceva. Eu vă spun că riscaţi. Cred că riscaţi foarte mult. Şi în al doilea rând aş vrea să îi aduc aminte şefului dumneavoastră de partid care vroia – Fără penali în funcţii publice şi a constatat brusc, ajungând la guvernare şi auzind voci, că deja corupţia a devenit un lucru marginal. Hai să vedem unde ajungem şi cu securiştii”, a declarat Romaşcanu în plenul Senatului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.