Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la evenimentul care a marcat celebrarea Zilei Naţionale a Japoniei - Ziua de naştere a Maiestăţii Sale Împăratul Naruhito de luni de la Palatul Victoria, că România şi Japonia împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale şi anume „democraţia, statul de drept, ordinea internaţională bazată pe reguli, respectul pentru drepturile omului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Este o mare plăcere şi onoare pentru mine să vă adresez cele mai calde felicitări cu ocazia zilei de naştere a Majestăţii Sale Naruhito, Împăratul Japoniei. În numele Guvernului României, aş dori să transmit Japoniei şi cetăţenilor japonezi urări de pace, prosperitate şi succes, în epoca armoniei frumoase - Reiwa. Japonia este unul dintre cei mai apropiaţi şi cei mai  apreciaţi prieteni şi parteneri, fapt demonstrat şi de relaţiile bilaterale dintre ţările noastre, care în curând vor fi ridicate la nivelul de parteneriat strategic. Vom deschide astfel un nou capitol în istoria veche de secole a relaţiilor diplomatice dintre România şi Japonia. Este atât o recunoaştere a progresului constant la care am asistat de-a lungul istoriei lungi pe care o împărtăşim, cât şi un pas important către viitor. În calitate de parteneri strategici, România şi Japonia vor construi o relaţie şi mai strânsă, mai inovatoare şi mai bine adaptată în beneficiul cetăţenilor noştri”, a afirmat Nicolae Ciucă, luni cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a Japoniei - Ziua de naştere a Maiestăţii Sale Împăratul Naruhito.

Premierul a mai spus că România şi Japonia pot dezvolta colaborarea în domenii strategice precum energia nucleară şi curată, conectivitate, cercetare.

„Ţările noastre deţin un potenţial semnificativ neexploatat încă în cooperarea româno-japoneză, atât la nivel bilateral, cât şi în plan multilateral. Împreună, lucrăm pentru extinderea portofoliului nostru în domenii strategice, cum ar fi energia nucleară şi curată, conectivitate, cercetare şi dezvoltare. Planuri şi proiecte ambiţioase sunt în atenţia experţilor noştri. În acelaşi timp, ne îndreptăm agenda bilaterală către un curs nou, inovator, cu un accent special pe start-up-uri, robotică, inteligenţă artificială, tehnologie de ultimă oră a informaţiei şi comunicaţiilor. Guvernul României este hotărât să îşi îndeplinească promisiunea de a finaliza aceste proiecte cât mai curând posibil”, a completat Ciucă.

„Ţările noastre împărtăşesc aceleaşi valori fundamentale – democraţia, statul de drept, ordinea internaţională bazată pe reguli, respectul pentru drepturile omului. De asemenea, împărtăşim provocări şi interese similare”, a mai precizat şeful Executivului.

„Pe fondul războiului şi al tensiunilor care cresc în întreaga lume, România şi Japonia trebuie să rămână împreună în solidaritate, mai unite ca niciodată. Anul trecut am demonstrat încă o dată că ţările noastre pot lucra împreună în vremuri dificile, în sprijinul poporului ucrainean afectat de război. Există multe legături care apropie ţările noastre. Podul suspendat peste Dunăre, care urmează să fie finalizat în curând de un consorţiu de companii, inclusiv un constructor japonez, este una dintre aceste legături simbolice. Aş dori să adaug câteva cuvinte şi despre dimensiunea inter-umană a relaţiei noastre. Nu există o altă legătură mai puternică în relaţia noastră decât această legătură inter-umană, creată de-a lungul anilor. Acesta este cel mai mare atu al parteneriatului nostru. Prin urmare, cred că există motive întemeiate să sărbătorim astăzi şi să privim cu încredere şi speranţă viitorul relaţiilor dintre România şi Japonia. Permiteţi-mi să închei prin a-mi exprima încă o dată cele mai cordiale urări de sănătate, viaţă lungă prosperitate şi succes Majestăţii Sale Naruhito, Împăratul Japoniei, precum şi de pace şi prosperitate poporului japonez. De asemenea, îmi exprim încrederea că prietenia româno-japoneză se va consolida şi va fi una durabilă”, a conchis prim-ministrul Ciucă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.