Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a explicat că ministerele Justiţiei şi Muncii lucrează la amendamentele pe legea pensiilor speciale, declarată parţial neconstituţională de către CCR. „În momentul în care vom avea amendamentele finalizate, discutate şi agreate cu Comisia Europeană, vom avea de urgenţă şi plenul”, a mai spus el. Liderul liberalilor a adăugat că este important ca România să nu se afle în riscul pierderii fondurilor europene din cauza acestei legi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Lucrează specialiştii, erau doamna ministru a Muncii, doamna ministru a Justiţiei, oameni care se pricep la interpretarea CCR şi lucrează la ele”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat marţi la sediul PNL din Capitală dacă i-au fost prezentate amendamentele la legea pensiilor speciale de către ministrul Muncii şi ministrul Justiţiei.

Chestionat când va trimite draftul privind pensiile speciale la Comisia Europeană, liderul liberalilor a răspuns: „În momentul în care vom avea amendamentele finalizate, discutate şi agreate cu Comisia, vom avea de urgenţă şi plenul. Ne dorim să treacă în sesiune extraordinară”.

El a mai precizat că nu trebuie să existe riscul pierderii fondurilor europene de către România din cauza acestei legi.

„Nu trebuie să existe riscul să pierdem fondurile europene, tocmai de aceea, indiferent de discuţiile care sunt în spaţiul public este nevoie ca prin responsabilitate politică, de leadership să asigurăm absorbţia de fonduri europene şi să facem în aşa fel încât să avem sustintere la nivelul întregii economii. Vedem cu toţii că sunt probleme la nivel internaţional, probleme care vrând, nevrând ne afectează, dar pe masura ce consolidăm ceea ce am greşit până în momentul de fatya şi stabilizam putem sa trecem foarte bine şi prin această criză economică”, a completat Ciucă.

De asemenea, chestionat dacă a vorbit în ultimul timp cu preşedintele Klaus Iohannis în legatura cu ultimele negocieri din coaliţie, preşedintele PNL a replicat: „Nu este nevoie sa intervina domnul Preşedinte pentru momentul în care ne găsim acum”.

Curtea Constituţională a publicat, luni pe site-ul instituţiei, motivarea deciziei prin care a admis parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind pensiile speciale şi care urmează să fie modificată din nou de către Parlament pentru ca actul normativ să fie pus în acord cu decizia CCR. Printre altele, judecătorii Curţii precizează că nu pot fi făcute modificări ale spectrului remodelării elementelor definitorii ale dreptului la pensie deja exercitat şi anume pensie aflată în plată, deoarece acest lucru „afectează integritatea şi substanţa acestuia şi pune sub semnul îndoielii încrederea cetăţeanului în stat şi în activitatea de legiferare”.

Premierul Marcel Colacu a anunţat, joia trecută, că săptămâna viitoare va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica legea pensiilor speciale în acord cu obiecţiile Curţii Constituţionale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.