Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă a anunţat, marţi la Praga, că va fi adoptată o Declaraţie comună a celui de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea care prevede angajamentul ferm în susţinerea Ucrainei, în contextul agresiunii ruse, precum şi acordarea sprijinului în lupta legitimă pentru eliberarea Crimeei şi a altor teritorii ocupate ilegal.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Vrem să păstrăm cadrul care să asigure securitatea globală, unul care a exista de mulţi ani şi a fost în mod agresiv încălcat de către Rusia în prezent. Această reuniune arată adevărata noastră forţă şi determinare de a sta alături de Ucraina. România şi-a adus propria contribuţie la Platforma Internaţională Crimeea. Anul acesta, împreună cu Ucraina, am organizat la Bucureşti, prima Conferinţă de Securitate la Marea Neagră, atrăgând atenţia asupra riscului de securitate în zona Mării Negre. România a fost alături de poporul ucrainean încă din prima zi a războiului început de Rusia. Suntem complet angajaţi să susţinem Ucraina, atâta timp cât este nevoie şi sprijin Ucraina în a deveni membră cu drepturi depline în UE şi NATO”, a afirmat Nicolae Ciucă, marţi la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea, care a avut loc la Praga.

Preşedintele Senatului a mai spus că România va continua să ofere asistenţă şi sprijin refugiaţilor ucraineni, la fel cum a făcut-o şi până acum, precum şi facilitarea tranzitării cerealelor din Ucraina. El a amintit şi de întâlnirea între preşedintele Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski de la Bucureşti, în care a fost stabilită ridicarea la nivel de Parteneriat Strategic a cooperării între România şi Ucraina.

„Vom continua să jucăm un rol important în oferirea asistenţei refugiaţilor ucraineni şi să facilităm tranzitarea cerealelor ucrainene. Până acum, peste jumătate din toate cerealele exportate de către Ucraina trec prin România către alţi consumatori la nivel global. Suntem foarte îngrijoraţi de atacurile repetate asupra porturilor ucrainene aglate în imediata apropiere al graniţei cu România care au scopul de a bloca exportul cerealelor ucrainene. Dragi prieteni, ţara mea salută întărirea prezenţei NATO pe Flancul Estic, în urma summiturilor de la Madrid şi Vilnius, cât şi atenţia şi sprijinul oferite zone Mării Negre şi în special Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei. Trebuie să continuăm să consolidăm apărarea şi rezilienţa. Cooperarea României cu Ucraina se rezumă doar la cadrul multilateral. De asemenea, vrem să consolidăm relaţiile bilaterale. Pentru acest obiectiv, preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Volodimir Zelenski au stabilit, la Bucureşti, începerea procesului de a avansa relaţiile bilaterale la nivelul unui Parteneriat Strategic”, a mai explicat Ciucă.

Nu în ultimul rând, preşedintele Senatului a precizat că „la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea va fi adoptată o Declaraţie comună care are în vedere susţinerea Ucrainei şi acordarea sprijinului în lupta legitimă de a elibera Crimeea precum şi alte teritorii ocupate ilegal.

„Astăzi (marţi - n.r.) vom adopta o Declaraţie comună a celui de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea, o declaraţie fermă de susţinere a Ucrainei. Mesajul nostru pentru Ucraina şi ucraineni este clar: vom continua să vă acordăm sprijin în lupta legitimă de a elibera Crimeea şi altor teritorii ocupate ilegal”, a conchis Nicolae Ciucă.

Preşedintele Senatului Nicolae Ciucă se află, luni şi marţi la Praga, pentru a participa la cel de-al doilea Summit parlamentar al Platformei Internaţionale Crimeea. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.