Florin Cîţu a afirmat, referitor la planul european de reducere a cererii de gaze, menit să asigure că cele 27 de state membre pot gestiona o eventuală întrerupere totală a furnizării gazelor ruseşti, prezentat de Comisia Europeană, că în cazul în care CE doreşte scăderea consumului nu trebuie să ceară raţionalizarea acestuia, ci să ceară statelor UE să reducă subvenţiile, deoarece astfel sunt salvate bugetele ţărilor din UE şi scade şi consumul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Piaţa are întotdeauna soluţii mai bune si mai ieftine decât statul. Fără intervenţia statului, când preţul creşte de la P1 la P2 consumul scade de la C1 la C2. Preţ mai mare, consum mai mic. Subvenţia de la buget, soluţia preferată de multe state în această perioadă, face ca P2 să scadă (artificial) şi să fie egal cu P1 ceea ce duce automat la creşterea consumului de la C2 la C1. Preţ mai mic, consum mai mare. Consumul rămâne mare sau creşte şi în cazul în care guvernele promit că vor interveni cu subvenţii în viitor pentru a reduce preţul. Dacă Comisia Europeană vrea să scadă consumul nu trebuie să ceară raţionalizarea consumului. Ar trebui să le ceară statelor UE reducerea subvenţiilor. Aşa se salvează bugetele ţărilor din UE şi scade şi consumul”, a scris Florin Cîţu, prezentând un grafic, pe contul său de Facebook.

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, planul european de reducere a cererii de gaze, menit să asigure că cele 27 de state membre pot gestiona o eventuală întrerupere totală a furnizării gazelor ruseşti. Potrivit planului, consumul de gaze va fi redus în întreg blocul cu 15% de la 1 august 2022, până la 31 martie 2023 din cauza îngrijorărilor că UE va avea dificultăţi nu numai să umple capacităţile de stocare a gazelor înainte de debutul iernii, dar şi pentru a asigura provizii suplimentare în lunile mai reci, relatează Euronews.

Toţi consumatorii, administraţiile publice, gospodăriile, proprietarii de clădiri publice, furnizorii de energie şi industria pot şi ar trebui să ia măsuri pentru economisirea gazelor. Comisia va accelera, de asemenea, lucrările privind diversificarea aprovizionării, inclusiv achiziţionarea comună de gaz pentru a consolida posibilitatea Uniunii de a se aproviziona cu surse alternative de gaze.

Pentru a ajuta statele membre să realizeze reducerile necesare ale cererii, Comisia a adoptat un plan european de reducere a cererii de gaze, care stabileşte măsuri, principii şi criterii pentru reducerea coordonată a cererii.

Planul se concentrează pe înlocuirea gazului cu alţi combustibili şi pe economiile generale de energie în toate sectoarele. Acesta îşi propune să protejeze aprovizionarea gospodăriilor şi a utilizatorilor esenţiali, cum ar fi spitalele, dar şi industriilor decisive pentru furnizarea de produse şi servicii esenţiale pentru economie, precum şi pentru lanţurile de aprovizionare şi competitivitatea UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.