Premierul Florin Cîţu a declarat, întrebat dacă nu a acceptat Comisia Europeană proiectele de irigaţii şi infrastructură din PNRR, cum a spus viceprim-ministrul Dan Barna, că CE nu a refuzat ceva, este vorba despre o remodelare ce există deja în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a intra exact în tiparele pe care le ia în calcul Comisia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a fost săptămâna trecută acolo. Este o negociere. Noi am prezentat un plan. Comisia Europeană a venit cu comentarii. Noi revenim cu aceste comentarii. Eu nu aş spune că a refuzat ceva Comisia Europeană, pentru că nu este adevărat, nu are cum să se întâmple acest lucru. Cred că este vorba de fine tuning, de a remodela ceea ce avem noi în PNRR pentru a intra exact în tiparele pe care le ia în calcul Comisia Europeană. Deci nu văd aici nicio problemă”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat într-o conferinţă de presă susţinută joi la Palatul Victoria despre subiect.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a convocat pentru luni o întâlnire cu responsabilii din Guvern şi din alte zone care lucrează la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Şeful statului a adăugat că va fi evaluată prima opinie a Comisiei Europene cu privire la PNRR şi vor fi discuţii despre îmbunătăţirea Planului.

Vicepremierul Dan Barna a anunţat miercuri că oficialii Comisiei Europene au comunicat autorităţilor române că nu sunt de acord cu propunerile legate de investiţii din bani europeni prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru realizarea unor sisteme de irigaţii, întrucât acest aspect nu ţine de redresarea după pandemia de COVID. "Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs", afirmă el.

"Unele dintre teme au fost acceptate, despre alte teme Comisia Europeană a spus: dom'le, cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta. Irigaţii (ca exemplu - n.r.). Ei au zis nu este o reformă care ajută la rezilienţă după COVID, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca instrument prin care statele să se repună pe picioare după criza COVID. Şi unele teme sunt acceptate, alte teme... Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au spus că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici. Avem în continuare discuţia legată de acceptarea componentei de infrastructură, care pentru noi e de viaţă şi de moarte. E discuţia în curs. Nu au respins, dar e o discuţie în curs legată de calibrare”, a afirmat Dan Barna, miercuri seară, la TVR.

Acesta a menţionat că nu au fost "eliminate complet” propunerile privind alocările financiare pentru realizarea sistemelor de irigaţii în România, însă Comisia Europeană a comunicat deja că nu va accepta propunerile aşa cum au fost ele formulate de autorităţile române. El a menţionat că se vor aloca bani pentru irigaţii din bugetul naţional.

Vicepremierul a menţionat că zilele următoare vor avea loc întâlniri în cadrul Guvernului în care se va rediscuta Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.