Prim-ministru Dacian Cioloş a afirmat, în mesajul adresat de Ziua Internaţională a Romilor, că migraţia sărăciei şi excluziunea socială a romilor sunt probleme la care trebuie găsite soluţii, iar tendinţele de stigmatizare a lor ce se manifestă în unele ţări europene să fie depăşite.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacian Cioloş a adresat comunităţii rome un mesaj cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor în care a invocat existenţa istoriei comune dintre această minoritate şi români ce se întinde de-a lungul a şapte secole ”cu reciproce împrumuturi lingvistice, culturale sau meşteşugăreşti”. ”Să nu uităm de marile talente pe care le-a dat această etnie cu vădite înclinaţii artistice, sau de capodoperele literare, muzicale şi cinematografice pe care le-a inspirat”, menţionează prim-ministrul.

Acesta a menţionat şi aspectele întunecate ale relaţiilor dintre cele două etnii. ”Există, în acelaşi timp, şi regretabile umbre în trecutul României şi al Europei cu nomazii romi, de care trebuie să ne reamintim pentru a evita judecăţile sumare care hrănesc intoleranţa: sclavia romilor şi deportările din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldate cu numeroase pierderi de vieţi”, scrie Cioloş în mesajul său.

Premierul a tras un semnal de alarmă asupra problemelor actuale ale romilor ce trăiesc în Europea. ”Sper să depăşim anumite tendinţe care s-au manifestat, în unele dintre statele europene, de a stigmatiza romii. Migraţia sărăciei şi excluziunea socială sunt realităţi cărora trebuie să le găsim soluţii, nu pe care să le respingem ca indezirabile, din dorinţa unui confort temporar, lipsit de altruism, care nu slujeşte vreunui ideal sau principiu”, susţine Cioloş adăugând că Pachetul anti-sărăcie elaborat de către Guvern să contribuie şi la rezolvarea problemei incluziunii sociale a romilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.