Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a afirmat că cele două mari partide care guvernează – PSD şi PNL – au provocat haos în societate şi din acest motiv “explodează staţii GPL, mor oamenii pe stradă”. El susţine că este ruptă legătura cu societatea pentru că aceste partide au legătură cu clientela lor politică, iar aceasta “aruncă în aer staţii de benzină”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dacian Cioloş a fost întrebat sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, cine este vinovat de tot haosul din România.

“Eu vă spun un lucru pe care îl simt acum, de câteva luni de zile, de când mă tot întâlnesc cu oamenii prin ţară. Foarte mulţi oameni nu mai vor să audă de politicieni şi de partide politice, mai ales. Nu mai au încredere în partide politice, nu mai au încredere că pot rezolva problemele şi de aici apar şi tensiuni în societate. Instituţiile care reprezintă statul nu mai au credibilitate. E o problemă mare pentru democraţie, o problemă chiar pentru liniştea socială, pentru că atunci când structurile democratice nu funcţionează sau nu au credibilitate, oamenii merg foarte uşor la extreme şi asta se întâmplă la noi”, a afirmat Cioloş.

El consideră că PSD şi PNL au şters orice urmă de credibilitate politică şi că aceste partide au legătură cu clientela lor politică.

“Vedem extreme nu doar ca fenomene sociale, dar vedem extreme în economie, în securitate, în siguranţa cetăţenilor. Explodează la propriu staţii de benzină, de GPL, mor oamenii pe stradă, la propriu, pentru că instituţiile statului, cele două mari partide care ne-au promis stabilitate şi prosperitate atunci când s-au unit cei doi poli divergenţi, iată că au provocat mai degrabă haos în societate şi fiind cele două mari partide care vin din spate, cu tradiţia unui electorat capturat, fiecare dintre ele, iată că au şters orice urmă de credibilitate politică ar mai fi putut exista, orice urmă de discuţii, de negociere politică. E ruptă legătura cu societatea. Aceste partide au legătură cu clientela lor politică şi asta se vede, pentru că clientela lor politică nu doar că poate să arunce în aer, iată, la propriu, staţii de benzină, pentru că nu li s-a întâmplat nimic atunci când instituţii ale statului au constatat că nu respectă legea şi fac greşeli, pentru că se simt protejaţi oamenii aceştia. Dar nici taxele şi birurile care se pun nu-i afectează pe ei pentru că aceste companii au legături directe cu politicienii care îi protejează pentru că varsă bani la partid. Deci de aici vin problemele”, a mai transmis europarlamentarul REPER.

El susţine că subiectul important este cum ieşim din această situaţie.

“Cine sunt vinovaţii? Nici nu ştiu dacă ăsta e subiectul pe care trebuie să îl discutăm, ci cum ieşim de aici. Cum facem ca societatea românească să poată să progreseze, să nu plece toţi oamenii din ţară sau să nu ajungem pe mâna extremiştilor care, în afară de un populism de stadion, nu au soluţii în afară de a incita la ură şi la dezbinare. Nu au alte soluţii”, a mai declarat Dacian Cioloş.

La remarca potrivit săreia soluţia ar fi să mergem la vot, Dacian Cioloş a apreciat că nu mai este de ajuns acest lucru.

“Evident, o dată la patru ani, o dată la cinci ani, soluţia este să mergem la vot. Dar eu personal nu mai cred că democraţia şi legătura dintre cetăţeni şi partide înseamnă doar mersul la vot o dată la patru ani. E importantă şi asta. Dar nu cred că mai e suficientă şi nici nu mă mai aştept ca oamenii să meargă la vot dacă nu se întâmplă şi altceva între timp. Din punctul meu de vedere, dacă nu vom fi capabili să inovăm în modul de a face simţită democraţia pe teren în rândul oamenilor, riscăm, din păcate, o tensiune crescândă în societate. Eu văd de câteva luni de zile de când mă duc prin ţară şi sigur asta am constatat-o şi în urmă cu câţiva ani, când eram la Guvern, când am condus un guvern independent, pe toate aceste probleme pe care statul este defect, nu funcţionează, probleme legate de educaţie, de sănătate, servicii publice de bază, politici sociale, ca să nu mai vorbim de economie, de antreprenoriat. Noi avem competenţe, avem oameni profesionişti pentru că oameni aşteaptă profesionişti în politică, oameni care să-şi facă treaba şi să lucreze pentru cetăţeni. Politicienii noştri nu mai lucrează de mult, marea lor majoritate, din păcate, nu mai lucrează de mult pentru cetăţeni, ci lucrează pentru clientela de partid”, a mai explicat Dacian Cioloş.

Cioloş a mai afirmat că politicienii de la guvernare nu se gândesc la cetăţeni, ci la electoratul care să-i voteze anul viitor.

“Noi avem oameni care fac lucruri pe teren, în domeniul sănătăţii, spitale renovate sau secţii de spitale renovate în ultimii cinci, şase, şapte ani sunt renovate de organizaţii neguvernamentale, cu bani din sectorul privat, din donaţii. În educaţie, acolo unde vorbim de metode noi, pedagogice, de mod de predare nou, de transfer de competenţe, organizaţii neguvernamentale, tot cu bani colectaţi din sectorul privat le fac. Am văzut o grămadă de exemple pe teren, ca să nu mai vorbim de politici sociale şi, evident, de antreprenoriat. Deci, în momentul în care am reuşit să conectăm aceşti oameni la funcţionarea statului, delegându-le atribuţii, recunoscând lucruri pe care le fac, delegându-le şi atribuţii, dar şi resurse financiare să facă lucruri pe sănătate, pe educaţie, pe politici sociale, atunci am avea probabil, încet încet, o eficientizare a funcţionării instituţiilor publice şi o cheltuire eficientă a banului. Politicienii noştri de la guvernare acuma au mintea în altă parte, nu se gândesc la cetăţeni, ci se gândesc la electoratul care să-i voteze anul viitor”, a declarat Dacian Cioloş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.