Fostul premier Dacian Cioloş consideră că, dacă protocoalele secrete au fost declarate neconstituţionale, trebuie să se renunţe la ele, dar crede că acestea trebuie asumate de cei care le-au semnat şi care ştiau despre acestea şi timp de 10 ani nu au spus nimic, iar acum le atacă deoarece au interese personale în acest sens. El susţine că aceste protocoale ar trebuie asumate de Călin Popescu Tăriceanu şi de Liviu Dragnea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Dacă ele sunt neconstituţionale sau au fost neconstituţionale atunci evident că trebuie renunţat la ele. Dacă au fost constituţionale sau chiar dacă au fost neconstituţionale, cei care le-au semnat trebuie să şi le asume. Repet, cei care le-au semnat trebuie să şi le asume, inclusiv cei care le-au semnat şi au ştiut de ele acum câţiva ani, probabil chiar 10 ani şi nu au spus nimic timp de 10 ani şi care acuma, pentru că au interese personale, vin şi le atacă, fiind la putere, pentru că avem politicieni lideri ai actualei majorităţi care şi-au pus semnătura pe astfel de protocoale sau care au ştiut de ele, care au fost în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării atunci când s-a discutat despre ele şi iată că ani de zile nu au ştiut nimic de ele sau nu au spus nimic de ele", a declarat Dacian Cioloş, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a mai spus că unii politicieni interpretează Constituţia după bunul plac.

"E important, dacă vrem să fim oneşti faţă de români, să spunem lucrurile până la capăt şi să spunem când au ştiut de aceste protocoale, de ce nu au spus nimic până acuma, de ce abia acuma s-au trezit că ele sunt neconstituţionale şi să ne mai spună cât timp vor să interpreteze Constituţia după bunul plac. Adică sunt unele lucruri neconstituţionale atunci când nu e în interesul lor şi sunt constituţionale atunci când e în interesul lor sau când nu au nicio problemă”, a precizat fostul premier.

Cioloş a menţionat, dacă va avea majoritate în Parlament după 2020, intenţionează să modifice Constituţia.

"Dacă vom avea o majoritate suficientă în Parlament după alegeri, intenţionăm să venim cu o revizuire a Constituţiei pentru ca astfel de interpretări să nu mai poată fi făcute şi să venim inclusiv cu propuneri prin care arbitrii în stat să nu mai fie sub influenţa politică, aşa cum pare să fie să fie în momentul de faţă”, a mai spus Cioloş.

El crede că politicienii trebuie să îşi asume aceste protocoale, aceştia dând vina pe statul paralel sau pe tot felul de forţe oculte care ar complota împotriva României.

"Să îşi asume, pentru că dau vina pe statul paralel. Dau vina pe statul paralel, dau vina pe tot felul de forţe oculte care ar complota împotriva României, dau vina pe aceste protocoale de care ei au ştiut, care unele dintre ele au fost aprobate de cei care acum le contestă. Eu nu ştiu pentru că nu am avut de-a face cu aceste protocoale, nu ştiu dacă au fost bune sau nu, nu ştiu în ce context ele au fost semnate atunci, care a fost situaţia atunci", a explicat fostul premier.

Întrebat cine ar trebui să îşi asume protocoalele, Dacian Cioloş a spus: "Eu ştiu că domnul Tăriceanu era prim-ministru în perioada aceea, când au fost semnate unele protocoale. Eu ştiu că domnul Dragnea era ministru, a fost ministru în guvern sau guverne unde au fost miniştri care au semnat sau au ştiut de aceste protocoale, deci ştiau. Probabil că au fost şi alţii dintre cei care acum le contestă".

Dacian Cioloş a mai fost întrebat dacă are încredere în deciziile Curţii Constituţionale, răspunzând: "Ar trebui să am încredere în deciziile Curţii, da, ar trebui să am încredere, şi într-o astfel de societata ar trebui să trăim, în care să avem încredere sută la sută în deciziile Curţii şi să nu stăm să răsfoim fiecare Constituţia ca să vedem dacă Curtea a interpretat bine sau nu Constituţia. Ar trebui să am".


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.