Premierul Dacian Cioloş i-a lăudat pe participanţii la maratonul digital GovITHub, care lucrează în acest weekend la o serie de proiecte pentru eficientizarea administraţiei şi apropierea ei de nevoile cetăţenilor, spunând că ei sunt dovada că România se poate moderniza, şi cere şefilor instituţiilor publice să preia ideile lor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Se întâmplă ceva minunat în acest weekend, la Guvern. O efervescenţă de creativitate şi entuziasm adusă de cei 20 de bursieri şi peste 100 de voluntari GovITHub, toţi tineri profesionişti în IT, care lucrează full time până duminică seară pentru a veni cu soluţii moderne în sprijinul cetăţenilor şi administraţiei. (...) Energia, competenţele şi pasiunea acestor tineri ca muncesc susţinut acum, la Palatul Victoria, sunt dovada că România se poate moderniza şi că, odată ce statul îşi arată deschiderea, se pot mobiliza cele mai valoroase resurse", scrie Cioloş, pe Facebook.

El laudă o serie dintre proiectele propuse de tineri, printre care aplicaţii pentru mai buna conectare a românilor din diaspora cu ceea ce se întâmplă în România, un proiect de vizualizare şi deschidere a datelor deţinute de instituţiile publice, o aplicaţie prin care sectorul public poate furniza informaţii personalizate sub forma unor alerte pentru cetăţeni, un proiect prin care pacienţii pot să evalueze în mod sincer serviciile medicale pe care le primesc şi o iniţiativă ce face posibilă semnalarea parcărilor ilegale direct către autorităţile competente.

"Le mulţumesc pentru implicare, pentru efort şi îi asigur de întregul meu sprijin pentru a îşi pune ideile în practică, fiindcă beneficiile se vor simţi în rândul tuturor cetăţenilor. În acelaşi timp, pentru ca ideile să aibă rezultate palpabile pentru cetăţeni, le solicit tuturor colegilor din instituţiile publice să fie deschişi la preluarea şi aplicarea soluţiilor, odată finalizate", transmite prim-ministrul.

Programul guvernamental GovITHub reuneşte în acest weekend peste 100 de tineri specialişti în IT şi comunicare, în cadrul unui "hackaton" pe tema administraţiei publice, care îşi propune să creeze soluţii de îmbunătăţire a administraţiei în relaţia cu cetăţeanul şi debirocratizare prin programe şi aplicaţii integrate.

Evenimentul are loc în sediul Guvernului, unde cei 20 de bursieri ai programului GovITHub, alături de alţi peste 80 de voluntari, vor lucra sâmbătă şi duminică pentru a crea prototipurile a 12 programe ce îşi propun soluţii de debirocratizare şi facilitate a accesului cetăţenilor la informaţiile publice şi la mersul administraţiei publice.

Proiectul de desfăşoară sub forma unui "hackaton" - eveniment în care programatori şi alţi specialişti se reunesc pe parcursul unei zile sau weekend pentru a crea soluţii software în diverse domenii.

La eveniment participă, pe lângă cei 20 de bursieri ai programului guvernamental, şi alţi specialişti din domeniul tehnologiei informaţiei, antreprenori, manageri de proiect din companiile IT şi membri ai administraţiei publice.

Participanţii la program vor prezenta rezultatele weekendului de hackaton duminică seara.

Un număr de 20 de specialişti în tehnologia informaţiei vor primi din partea Guvernului burse lunare de 2.000 de euro, timp de şase luni, perioadă în care vor dezvolta aplicaţii şi software ce urmează să fie folosit de instituţiile guvernamentale în sprijinul cetăţenilor şi al companiilor.

Selectarea celor 20 de bursieri face parte din programul GovITHub, prin care Executivul vrea să implementeze soluţii de informatizare în cadrul instituţiilor din subordine.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.