Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a afirmat, vineri seară, că a discutat cu premierul Ludovic Orban despre închiderea pieţelor şi că speră ca ideile pe care i le-a împărtăşit să devină realitate în scurt timp, întrucât a observat "tot felul de speculaţii absurde cum că ar fi o măsură de a pedepsi producătorii români şi de a promova importurile". Fost comisar european pentru agricultură, Cioloş consideră soluţia cea mai importantă ar fi amenajarea pieţelor volante de weekend, în număr mai mare, unde să vândă doar producători sau intermediari la prima mână, doar produse de sezon.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am avut o discuţie cu premierul Orban despre închiderea pieţelor şi efectele pe care o astfel de măsură le poate avea pentru cetăţeni, pentru producătorii autohtoni şi pentru aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Sper ca ideile pe care i le-am împărtăşit să devină realitate în scurt timp, pentru că deja observ tot felul de speculaţii absurde cum că ar fi o măsură de a pedepsi producătorii români şi de a promova importurile. Cred că pandemia se tratează atât sanitar şi social, cât şi comunicaţional, astfel încât să nu ne trezim că la finalul ei permitem unor scenarii conspiraţioniste să înflorească din cauza unor decizii deficitare sau explicate doar parţial", a scris, vineri seară, pe Facebook, Dacian Cioloş.

Potrivit acestuia, cea mai importantă soluţie necesară ar fi amenajarea unor pieţe volante de weekend (vineri, sâmbătă şi duminică) în număr mult mai mare decât de obicei.

"Pieţe volante organizate de primărie şi accesibile doar pentru producători sau intermediari la prima mână, care vând produse de sezon. Fructele exotice şi de import, cum sunt bananele sau portocalele, pot fi vândute în continuare în supermarketuri. Dar produsele autohtone au nevoie de puncte de vânzare sigure şi imediate. Beneficiul acestei soluţii este că poate crea şi un comportament de cumpărare a produselor locale, autohtone, pe termen lung", a explicat el.

Cioloş a adăugat că o soluţie complementară ar fi redeschiderea pieţelor acoperite, dar acestea să fie accesibile doar producătorilor care îşi vând producţia proprie, deseori din firme familiale.

"Pentru a evita aglomerarea în pieţe, numărul meselor disponibile ar putea fi înjumătăţit, iar numărul persoanelor cărora să le fie permis accesul în piaţă să fie strict controlat. Fluxul intrărilor şi ieşirilor din piaţă să fie supravegheat, chiar dacă este o chestiune dificilă, pentru a fi asigurată prezenţa unui număr de persoane pe suprafaţa respectivă care să reducă riscurile de contact fizic. Trebuie să acceptăm că traversăm o perioadă dificilă, iar autorităţile au datoria de a gestiona astfel de situaţii", a menţionat el.

Dacian Cioloş consideră că închiderea completă a pieţelor ar fi "o greşeală care va avea efecte negative destul de costisitoare".

"Sigur că cel mai simplu ar fi să ne izolăm complet, dar este utopic să promovăm soluţii extreme. Producătorii autohtoni sunt oameni care au muncit un an întreg ca să îşi poată comercializa la recoltare ceea ce au produs. Dacă li se interzice acest lucru, riscăm să afectăm o categorie relativ fragilă de producători agricoli, după ce aceştia oricum fac faţă cu dificultate chiar şi în vremurile normale. La fel de problematic este să privăm cetăţenii de produse locale, autohtone, de calitate şi să îi îndreptăm doar către o anumită categorie comercială. Atât timp cât putem aplica măsuri funcţionale, chiar şi complicate sau dificile în unele cazuri, ele sunt de preferat închiderii totale a unor activităţi de care depind familii întregi. E important să înţelegem să nu punem în pericol sănătatea cetăţenilor şi în acelaşi timp să le dăm şansă să supravieţuiască financiar", a mai scris Cioloş.

El a precizat că recomandările făcute de el "privesc exclusiv producătorii agricoli autohni, cei care au mici afaceri de familie şi intermediarii la prima mână, cei care reuşesc să colecteze produse agricole direct de la ferme şi să le livreze consumatorilor".

"Preocuparea mea faţă de acest sector nu este nouă, în mod evident, şi este cuprinsă şi în măsurile propuse de noi pentru viitorul guvern. Dar până atunci, sper să se găsească cele mai bune soluţii pentru prevenirea răspândirii virusului, în paralel cu aprovizionarea cu produse alimentare autohtone de calitate", a concluzionat Cioloş.

Premierul Ludovic Orban a explicat restricţiile decise pentru a preveni răspândirea COVID-19, afirmând că vor fi suspendate pieţele aflate în spaţiu închis, însă primăriile pot organiza pieţe volante, dar pentru producători, nu pentru cei care nu au muncit niciodată pământul. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, vineri, că alături de Guvern a fost luată decizia să fie lăsate să funcţioneze pieţele în spaţii deschise, deoarece este toamnă, iar micii agricultori vin să îşi vândă produsele şi românii îşi fac în această perioadă aprovizionarea pentru iarnă. Şeful statului a adăugat că vor fi făcute verificări, iar acolo unde nu se poate ca acestea să funcţioneze, vor fi luate măsuri mai dure.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.