Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune că partidul va sesiza Avocatul Poporului, după ce "PNL a legiferat turismul electoral", prin publicarea ordonanţei "nelegiuite". "Legiferarea turismului electoral de către PNL trebuie stopată la Curtea Constituţională!", susţine Ciolacu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"PNL a legiferat astăzi turismul electoral! O ordonanţă nelegiuită, cu aviz negativ de la Consiliul Legislativ, care va transforma România într-un rai al fraudelor electorale! O batjocură la adresa democraţiei! Ce garanţie vor avea românii că reprezentanţii lor vor fi aleşi corect?! Atât timp cât oricine va putea vota oriunde?! Este corect ca un bucureştean să decidă reprezentantul unui braşovean? Sau invers?", afirmă Ciolacu, vineri seară, într-o postare pe Facebook.

El susţine că Orban încalcă statul de drept şi s-a folosit de funcţia pe care vremelnic o deţine pentru a servi doar interesele PNL, fără a face nimic pentru interesele românilor.

"Vom sesiza de urgenţă Avocatul Poporului ca să oprească acest şir întreg de abuzuri şi ilegalităţi! Legiferarea turismului electoral de către PNL trebuie stopată la Curtea Constituţională!", adaugă Ciolacu.

Ordonanţa de Urgenţă privind alegerile parlamentare anticipate, adoptată de Guvernul Orban în ultima şedinţă înaintea demiterii, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

OUG, care a provocat critici din partea PSD, a fost publicată în Monitorul Oficial la 10 zile de la adoptarea în Guvern.

Data alegerilor anticipate se stabileşte cu cel puţin 50 de zile înaintea votării.

Actul normativ prevede că în ţară alegerile se desfăşoară duminică, în timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri şi sâmbătă premergătoare datei alegerilor la nivel naţional.

De asemenea, alegătorii vor putea vota la orice secţie de vot din ţară sau din străinătate, în baza unui act de identitate valabil în ziua votării.

OUG prevede şi situaţia în care ”alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la altă dată decât cea a alaegrilor locale generale din anul 2020”, situaţie în care alegătorii vor vota în aceleaşi secşii de votare, prezenţa la vor fiind consemnată în lise separate pentru cele două tipuri de scrutin.

De asemenea, conform anunţului făcut încă de la adoptarea ordonanţei, a fost dublat numărul parlamentarilor pentru diaspora  - fiind patru senatori şi opt deputaţi.

OUG prevede şi folosirea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu, inclusiv pentru alegerile anticipate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.