Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că obiectivul comun al coaliţiei de guvernare este ca, în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să fie raportat la salariul mediu brut din economie şi „să însemne punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Am convingerea că am ajuns, împreună cu liderii sindicali din Educaţie, la o soluţie care oferă toate premisele ca profesorii să se întoarcă la ore, iar anul şcolar să se termine în condiţii normale. Majorarea cu 1.000 de lei a salariilor pentru profesori, respectiv 400 de lei pentru personalul auxiliar, pe care am convenit-o astăzi, este un pas semnificativ dintr-un proces mai larg, care va fi întărit prin noua lege a salarizării unitare”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri pe Facebook.
 
Liderul PSD a mai spus că obiectivul comun al coaliţiei este ca salariul unuiprofesor debutant să fie raport la salariul mediu brut pe economie şi fie punctul de referinţă al grilei de salarizare.
 
„Este clar acum că obiectivul nostru este unul comun: ca în noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant să se raporteze la salariul mediu brut din economie şi să însemne punctul de referinţă al grilei de salarizare din educaţie”, a completat Ciolacu.
 
El a adpugat că cerinţa personalului din învăţământ privind majorările salariale este una îndreptăţită.
 
„Consider că cerinţa dascălilor, ca salariile din educaţie să reprezinte o expresie mult mai echitabilă a respectului social cuvenit acestei profesii, a fost îndreptăţiţă. Şi voi continua să cred că, atunci când apare o criză socială, rolul liderilor politici este să ţină cont de priorităţile societăţii, nu de negocieri politice”, a conchis Marcel Ciolacu. 
 
Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă vor fi aplicate de la 1 iunie.
 
Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, cu privire la revendicările acestora.
 
Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, a precizat că, în opinia sa, această propunere a Executivului este „o variantă îmbunătăţiţă” şi va fi prezentată colegilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.