Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, la Bruxelles, că există o flexibilitate în acest moment de a veni cu un nou plan în ceea ce priveşte deficitul şi că o decizie va fi luată până la finalul anului. El a precizat că România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 şi cu un deficit micşorat mai puţin de 0,5%. ”Ne menţinem ceea ce ne-am asumat cu toţii, politic, ca bugetul de apărare să rămână anul acesta 2,5%”, a mai declarat el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este evident că în urma efortului României de a susţine Republica Moldova şi ucraina şi ca şi ţară cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, aflată într-un conflict armat cu Rusia, că avem influenţe negative, de la asigurări, de la dobânzile pentru împrumuturi, pentru că suntem o ţară cu un risc mai ridicat, faţă de Austria, de exemplu. Comisia a înţeles tot acest context. Sunt ferm convins că România este într-un acord de deficit excesiv după ce o guvernare şi un anumit prim-ministru, de altfel filosof, a adus România la un deficit de 9,2% şi suntem singurul stat european care suntem sub acord cu Comisia Europeană. Există o flexibilitate în acest moment, în urma argumentelor aduse, de a veni cu un nou plan în ceea ce priveşte deficitul în România”, a spus premierul Ciolacu.

El a precizat că, ulterior, ”Comisia, şi în urma reformelor pe care le implementăm în ţară, va propune Consiliului această nouă renegociere”.

”Acesta este calendarul. Am găsit o flexibilitate şi o înţelegere a contextului întreg. Nu vorbim doar de cifre. De aici, se mută lucrurile în zona tehnică, pentru a găsi soluţiile cele mai bune”, a mai spus şeful Executivului, el precizând că, în mod categoric, o decizie va fi luată până la finalul anului.

”România este reprezentată la Consiliu de către preşedintele României, de aceea am avut şi o discuţie telefonică cu preşedintele României, lucru care mi se pare normal”, a mai afirmat Marcel Ciolacu. Premierul a fost întrebat ce procent ar putea accepta Comisia privind deficitul, el arătând că ”este o regulă de bază, anul trecut ne-am încadrat într-un deficit de 6,2%, iar România nu poate veni anul acesta cu un deficit mai mare de 6,2 şi nu poate veni cu deficit micşorat mai puţin de 0,5%”.

”Ne menţinem ceea ce ne-am asumat cu toţii, politic, ca bugetul de apărare să rămână anul acesta 2,5%”, a mai declarat el. Marcel Ciolacu a mai spus că, din estimările făcute de România, ajutorul pentru Ucraina şi Republica Moldova depăşeşte 3,5%, iar după estimările Comisiei, se încadrează la 1,5%, neintroducând asumarea României pentru creşterea bugetului pentru apărare de la 2% la 2,5%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.