Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a comentat duminică soluţiile pentru reducerea inflaţiei prezentate pe Instagram de liderul PNL, Florin Cîţu, afirmând că îşi doreşte rezolvarea problemei privind inflaţia şi menţinerea acesteia la un nivel „cu o cifră”, dar că trebuie mai întâi rezolvate cauzele inflaţiei, principala cauză fiind preţurile foarte ridicate din domeniul electricităţii şi gazelor naturale. Liderul social-democrat a subliniat şi că ar fi preferat ca acest subiect să fie discutat la Guvern, nu pe Instagram.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Soluţii: 1. Reducerea contribuţiilor - mai mulţi bani în buzunarele românilor. 2. Reducerea TVA - temperează inflaţia”, a scris Florin Cîţu în postarea de pe Instagram.
Întrebat, duminică seară, la Digi 24, ce părere are despre reducerea contribuţiilor la CAS ca măsură pentru reducerea inflaţiei, liderul PSD susţine că inflaţia este un efect, iar el consideră că trebuie găsite rezolvări pentru cauza inflaţiei. 
„Eu aş vrea să plecăm de la discuţia care este cauza inflaţiei. Cauza inflaţiei, mai mult decât evident, sunt aceste scumpiri din energie, atât la energie electrică cât şi la gaze, care au avut mai multe efecte: unul dintre ele sunt scumpirile evidente şi inflaţia. Cred că întâi trebuie să acţionăm pe cauză, să venim cu măsurile (...) şi să vedem ce propuneri vin pentru perioada următoare, pe termen mediu, eu aş vedea o soluţie inclusiv pentru iarna următoare”, a afirmat Marcel Ciolacu. 
Acesta spune că reducerea CAS este „o variantă de lucru” pe care nu o exclude, dar arată că trebuie luate mai multe măsuri. 
„Cred că domnul Cîţu s-a referit la unul dintre efecte. Reducerea TVA-ului duce la scăderea inflaţiei, dar nu e singura măsură. A fost ministru al Finanţelor şi ştie foarte bine că nu o simplă măsură duce la scăderea inflaţiei, dar este o prioritate. Sunt de acord întâi să găsim soluţia pentru cauză şi pe urmă să mergem pe efecte, în lanţ, şi inflaţia să rămână cu o singură cifră, categoric, anul acesta”, mai spune Ciolacu. 
Liderul social-democrat adaugă că ar fi preferat ca fostul premier să discute „la Guvern”, nu pe Instagram. 
„Domnul Ghinea – şi era partener de guvernare atunci cu domnul Cîţu -  au ţinut la secret acest PNRR. Şi eu le-aş spune întâi să se uite ce s-au angajat în PNRR şi s-au angajat pe zona de fiscalitate, la proprietăţi sau la muncă eu am văzut cu totul şi cu totul altceva. Dar este una dintre măsuri. (...) Este o variantă de lucru, nu o exclud, nu ştiu impactul, trebuie calculat impactul... adică eu nu vreau coaliţia să ia locul guvernului. Eu am văzut cum a funcţionat o coaliţie în care Guvernul României s-a transformat în coaliţia de guvernare. Aşa ceva eu nu accept. Avem un guvern al României unde miniştrii, indiferent de la ce partid fac parte, când intră sunt miniştri ai României, membri ai Guvernului, iar coaliţia ia deciziile majore împreună cu primul-ministru, după ce fiecare ministru de resort vine cu propunerile. Pe efecte, pe scumpiri putem lua, punctual, orice hotărâre, dacă nu rezolvăm cauza, nu suntem predictibili şi sustenabili”, mai declară Marcel Ciolacu. 
Preşedintele PSD a adăugat că „liberalizarea haotică” din piaţa energiei este rezultatul a doi ani de guvernare de dreapta. În acest context, Ciolacu mai spune că nu trebuie „să căutăm vinovaţi, ci soluţii”, el arătând că afirmaţia sa „nu este un reproş, este un adevăr”.
Şi ministrul Familiei, Gabriela Firea a comentat, duminică, într-o conferinţă de presă, propunerile de soluţii prezentate de liderul PNL Florin Cîţu, pe Facebook, precum reducerea TVA şi a CAS-ului, ea afirmând că, atunci când PSD a venit cu aceste propuneri, partenerii de la PNL s-au opus. Ea a arătat că, dacă tot sunt împreună la guvernare, să existe ”o colaborare sinceră, onestă şi în care să nu îşi dispute maternitatea sau paternitatea unei soluţii”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.