Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, consideră că moţiunea simplă împotriva ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a dus la creşterea şanselor ca moţiunea de cenzură să fie votată. El anunţă că draftul moţiunii a fost scris şi că el a fost prezentat şi unor parlamentari din afara PSD, pentru ca aceasta să fie votată. El avansează ideea unui guvern minoritar şi chiar pe cea a alegerilor anticipate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Începe să se strângă laţul. Lumea începe să-şi dea seama. Până la urmă, parlamentarii sunt reprezentanţii românilor şi oamenii au început să cântărească şi să discearnă ce este bine pentru România şi ce este bine pentru liderii lor, cu ceea ce fac la Guvern. (...) Am terminat draftul moţiunii, l-am discutat, cum era normal, cu alţi parlamentari care nu sunt din PSD, dar există un potenţial de a vota această moţiune, e vorba de respect între colegi să avem această abordare, nu să obligăm pe cineva sau să ducem politic ca cineva să voteze această moţiune”, a declarat Marcel Ciolacu, marţi seară, la România Tv.
 
Liderul PSD a menţionat că partidul va discuta cu reprezentanţii IMM-urilor, ai patronatelor, pentru că încearcă "să creioneze o viaţă politică cu rădăcini în societatea românească".
 
"Moţiunea trebuie explicată foarte clar nu numai oamenilor politici şi nu e un simplu vot, moţiunile explică de ce s-a ajuns ca opoziţia să depună o moţiune şi atunci încercăm, prin acest dialog, să convingem. (...) După această moţiune simplă, categoric au crescut şansele (ca moţiunea de cenzură să fie votată - n.r.) şi încrederea politicienilor care nu sunt de acord cu acest arc guvernamental că poate trece o moţiune de cenzură”, a susţinut Ciolacu.
 
Întrebat dacă PSD este pregătit să preia guvernarea, liderul social-democrat a avansat ideea unui guvern minoritar al PSD. 
 
"În primul rând, PSD a câştigat alegerile. Este normal să facă propunerea de prim ministru. Mă vedeţi pe mine guvernând cu doamna Turcan sau cu domnul Barna sau cu domnul Ghinea? Există posibilitatea unui guvern minoritar PSD, există posibilitatea alegerilor anticipate, există posibilitatea ca preşedintele Iohannis să încalce, din nou, Constituţia. Orice este posibil în România, noi încercăm să ne adaptăm unei Românii normale, nu unei Românii pe care ne-au vânturat-o în alegeri şi s-a ajuns unde s-a ajuns”, a mai afirmat preşedintele PSD.
 
Camera Deputaţilor a respins, marţi, moţiunea simplă a PSD la adresa ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Camerei Cristina Prună. Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a susţinut că a fost încălcat Regulamentul de funcţionare a forului legislativ care spune că pot fi votate prin mijloace electronice doar actele normative, iar moţiunea simplă nu este un act normativ.
 
Moţiunea simplă a fost respinsă cu 143 de voturi "pentru", 171 "contra" şi o abţinere.
 
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni, că PSD va depune, săptămâna viitoare, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, iar aceasta va fi votată în sesiunea parlamentară actuală. Liderul social-democraţilor a adăugat că vor fi duse negocieri cu toate partidele politice dispuse să voteze moţiunea, inclusiv cu parlamentari PNL. Titlul moţiunii este "România EŞUATĂ. Recordul ”fantastic” al Guvernului Cîţu”.
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.