Curtea Constituţională a admis, joi, cu unanimitate de voturi, o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile cuprinse în art. 25, art. 27 - 43 şi art. 47 din ordonanţa Guvernului 121/1998 privind răspunderea materială a militarilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În esenţă, Curtea a reţinut că, potrivit jurisprudenţei sale, în condiţiile statului de drept, valoare consacrată prin art. 1 alin. (3) din Constituţie, răspunderea patrimonială pentru daune se impune să se stabilească de către instanţele judecătoreşti, care, potrivit art. 124 alin. (1) din Constituţie, înfăptuiesc justiţia în numele legii”, potrivit comunicatului de presă al CCR.

Prin urmare, sursa citată spune că „reglementarea competenţei autorităţii pretins păgubite de a emite o decizie de imputare, precum şi conferirea caracterului de titlu executoriu al acesteia, prevăzute de art. 25 din OG nr. 121/1998, sunt distonante în raport cu principul statului de drept şi al securităţii juridice, inducând arbitrariu, subiectivism şi un caracter aleatoriu în desfăşurarea raporturilor de muncă, ceea ce este contrar art. 1 alin. (3) şi (5) din Constituţie. Având în vedere că procedura de angajare a răspunderii materiale a militarilor se grefează pe dispoziţiile art. 25 din O.G. nr. 121/1998, Curtea a constatat, pentru aceleaşi motive, şi neconstituţionalitatea art.27-43 şi art.47 din Ordonanţa Guvernului nr.121/1998”. 

Decizia este definitivă şi general obligatorie. Astfel, Parlamentul trebuie să pună în acord actul normativ cu hotărârea CCR. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.