Curtea Constituţională a decis că va dezbate în 19 septembrie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, iar în 25 septembrie va discuta sesizarea şefului statului asupra Legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, au declarat vineri pentru News.ro surse din CCR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Klaus Iohannis a sesizat joi Curtea Constituţională asupra modificărilor aduse de Parlament Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, arătând că acestea oferă posibilitatea ca deputaţii sau senatorii să obţină foloase nemateriale, prin intermedierea realizată între cetăţeni şi autorităţile administraţiei publice centrale sau locale. "Statutul de senator sau deputat nu poate constitui un criteriu justificat obiectiv şi raţional pentru excluderea acestei categorii din sfera subiectului activ al infracţiunii de trafic de influenţă", arată preşedintele în sesizarea trimisă CCR.

Preşedintele a contestat tot joi la Curtea Constituţională articolul 12 din proiectul de lege privind modificare legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, iniţiat de mai mulţi parlamentari PSD, printre care deputaţii Cătălin Rădulescu şi Andreea Cosma. Preşedintele susţine că modul în care a fost dezbătut, adoptat şi modificat proiectul de lege contravine mai multor articole din Constituţie.

În acest caz, articolul 12 din Legea 78/2000 a fost modificat astfel: "(1) Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine, de bani, bunuri ori alte foloase materiale necuvenite: a) efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale; b) folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii".

Tot în luna septembrie, CCR ar urma să dezbată sesizarea şefului statului asupra modificărilor aduse uneia dintre legile justiţiei.

Astfel,  în 18 septembrie ar urma să fie dezbătură sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis asupra modificărilor aduse Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar în 25 septembrie ar urma să fie discutate sesizărilor formulate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) de către PNL şi USR asupra Legii de modificare a Codului de procedură penală, precum şi asupra modificărilor aduse Legii privind organizarea judiciară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.