Curtea Constituţională a amânat, pentru 3 iunie, dezbaterea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe legea care aprobă ordonanţa de urgenţă a Guvernului 71/2023 pentru instituirea unei prelungiri a unor termene prevăzute în Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Ordonanţa de urgenţă 71/2023 prevede prelungirea cu 90 de zile a termenelor „pentru poliţele de asigurare/reasigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvenţă în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile (...) se prelungesc cu 90 de zile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit proiectului adoptat de către deputaţi, decizional, pe 26 martie 2024, „în cazul operatorilor economici care funcţionează în ramurile strategice ale economiei naţionale, aflaţi, la data intrării în vigoare a prezentei legi, într-o procedură de concordat preventiv, durata de derulare a concordatului/planului de restructurare poate fi prelungită, la cererea debitorului, pentru motive justificate, cu cel mult 5 ani”.

De asemenea, actul normativ prevede că „administratorul concordatar poate solicita judecătorului sindic, în al cincilea an de derulare a concordatului preventiv/planului de restructurare, omologarea prelungirii duratei de derulare a concordatului preventiv/planului de restructurare, potrivit alin. (1), şi a modificării măsurilor corespunzătoare acestei prelungiri”.

„Creditorii concordatari/afectaţi care au votat împotriva prelungirii termenului concordatului preventiv/planului de restructurare, precum şi creditorii neconcordatari îşi pot recupera creanţa prin orice alte modalităţi prevăzute de lege, inclusiv vor putea formula cereri de deschidere a procedurii insolvenţei faţă de debitor”, mai indică legea adoptată de către Camera Deputaţilor, decizional, pe 26 martie.

Totodată, OUG 71/2023 prevede că „pentru poliţele de asigurare/reasigurare încheiate de societăţile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvenţă în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de zile, prevăzute la art. 262 alin. (3²)  din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile”.

Pe 4 aprilie, ÎCCJ a decis, în unanimitate, să sesiseze CCR pe această lege, pentru controlul constituţionalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte: „Legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 71/2023 pentru instituirea unei prelungiri a termenelor prevăzute la art. 262 alin. (3²) din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă (PL-x nr. 564/2023) în raport de prevederile constituţionale ale art. 61 alin. (2) şi art. 75 alin. (1) privind principiul bicameralismului, ale art. 115 alin. (7), ale art. 1 alin. (5) privind principiul legalităţii, în componenta sa referitoare la calitatea şi previzibilitatea legii, prin raportare la prevederile art. 44 alin. (1) cu privire la dreptul de proprietate privată, precum şi cele ale art. 45 şi 135 privind libertatea economică şi art. 16 alin. (1) şi (2) referitoare la interzicerea discriminării coroborate cu cele ale art. 53 privind principiul proporţionalităţii”, conform comunicatului de presă al instituţiei.


 

 

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.