Audierea fostului şef al campaniei PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Viorel Hrebenciuc, din comisia parlamentară de anchetă a provocat o dispută între Steluţa Cătăniciu (ALDE) şi Cezar Preda (PNL, fost PDL), deputata fiind mirată de tehnica PDL de la acea vreme de a număra în paralel voturile şi a le afişa într-un tabel. Fostul lider al Partidului Democrat i-a explicat că era vorba de un Excel proiectat pe panou, ironizând-o că programul părea o "minune" pentru partidele care au pierdut, nu şi pentru cei care au câştigat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Steluţa Cătăniciu a făcut referire la un celebru clip apărut în presă, filmat în 2009 în sediul PDL, în care Adriean Videanu îl anunţa telefonic pe Viorel Hrebenciuc că PSD şi Mircea Geoană au pierdut alegerile. În spatele lui Videanu era proiectat un tabel, în care se centralizau rezultatele venite din teritoriu din procesele verbale, centralizate de reprezentanţii partidului din secţiile de votare.

Cătăniciu a afirmat în cadrul audierii lui Hrebenciuc în Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 că un astfel de tabel nu era tehnic posibil.

"Cum vă explicaţi dvs. că la ora la care aţi purtat acea discuţie cu domnul Videanu în spatele dânsului se afla acel tabel? Eu cel puţin îmi amintesc perfect cum arăta tabelul şi ne-a lăsat tuturor, celor de bună-credinţă sau nu neapărat, impresia că acel tabel provenea din altă parte. Nu avea cum PD la acea oră, nu avea posibilitatea din punct de vedere tehnic, să realizeze un asemenea tabel (...) Cum vă explicaţi că s-a putut realiza un astfel de tabel?", a întrebat Cătăniciu.

Viorel Hrebenciuc i-a răspuns că situaţia "depăşeşte capacitatea sa tehnică de înţelegere".

Deputatul PNL Cezar Preda, membru PDL la acea vreme, i-a explicat însă că tabelul era doar un simplu Excel, proiectat pe un panou, ironizând-o pentru afirmaţiile făcute.

"Eu vreau să-i spun doamnei vicepreşedinte Cătăniciu că nu mă simt deloc ipocrit spunându-vă că minunea pe care a văzut-o dumneaei în spate era de fapt o proiecţie dintr-un Excel din calculator, unde lucrau patru operatori, care băgau fiecare date venite din judeţ, unde opera unul singur şi centraliza procesele verbale primite. La ora 24.00, erau acolo toate 41 judeţe şi cum intrau, câte secţii aveau (...) Ce vi se pare minunea lumii? O fi minunea lumii pentru partidele care nu şi-au propus să câştige în România alegerile, dar partidul meu în timpul acela câştiga alegerile în România şi bătea şi PSD", i-a răspuns Preda.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.