Ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat, vineri, măsurile pe care România le propune în vederea protejării drepturilor cetăţenilor români şi britanici, în cazul unui Brexit fără acord. Pe principiul reciprocităţii, România va permite britanicilor să rămână în România fără niciun act administrativ până la finalul acestui an. Ulterior, se va putea solicita drept de şedere temporară, pentru maxim cinci ani, iar apoi se va putea cere şedere pe termen lung.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În calitatea noastră de deţinători ai Preşedinţiei Rotative, depunem eforturi pentru ca Brexit să nu afecteze negativ cei aproximativ trei milioane de cetăţeni ai Uniunii care sunt rezidenţi în Marea Britanie şi cei aproximativ un milion de cetăţeni britanici aflaţi în state membre UE. Pentru România prioritar este să reuşim să protejăm drepturile cetăţenilor noştri care locuiesc, lucrează sau studiază în Regatul Unit, în cazul în care Marea Britanie va ieşi din UE fără finalizarea unui acord, a declarat, vineri Carmen Dan, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, peste 430.000 de români locuiesc în Marea Britanie şi Guvernul României trebuie să ia măsuri pentru protejarea lor.

”Aceste măsuri sunt bazate pe principiul reciprocităţii, pentru că cetăţenii români din Regatul unit trebuie să beneficieze de acelaşi drepturi pe care le vor avea cei aproape 2.500 de britanici din România. Am avut discuţii aplicate cu oficialii britanici – şi mă refer la ministrul pentru migraţie şi la ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, cu privire la modul de recunoaştere a dreptului de şedere a cetăţenilor români în Marea Britanie şi a cetăţenilor britanici în România. Este vorba de persoanele care se află pe teritoriul celor două ţări la data de 29 martie 2019”, a mai spus Carmen Dan.

Aceasta a explicat că propunerea României este ca cetăţenilor britanici care sunt înregistraţi în acest moment în România să le fie acordate permise de şedere, după efectuarea unor verificări minime.

”Dreptul de şedere temporară pe teritoriul României se va asigura pentru o perioadă maximă de 5 ani, astfel încât să le fie oferită cetăţenilor britanici cu statut Brexit şi membrilor de familie ai acestora posibilitatea continuării şederii pe teritoriul României. Se va introduce o perioadă tranzitorie, până la sfârşitul anului 2019, timp în care dreptul de şedere obţinut de către cetăţenii britanici în România este recunoscut de drept, fără a fi necesare demersuri administrative din partea acestora”, a precizat ministrul de Interne.

Acest termen limită poate fi prelungit în cazul în care acest lucru este necesar, din motive care ţin de posibila nefinalizare a  procesului de negocieri între cele două guverne.

La împlinirea perioadei de 5 ani de reşedinţă continuă în România, cetăţenii britanici vor avea dreptul să solicite un permis de şedere pe termen lung.

De asemenea, permisele de conducere emise de autorităţile britanice vor fi recunoscute în România atât în trafic, cât şi pentru preschimbare, la fel ca şi până acum.

”Repet, aceste măsuri intenţionăm să le luăm numai în situaţia în care Marea Britanie va ieşi din UE fără finalizarea unui acord şi numai cu respectarea principiului reciprocităţii”, a mai spus Carmen Dan.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.