Deputaţii au adoptat, decizional, proiectul prin care redevenţele miniere obţinute din activităţi de exploatare a apelor minerale pot constitui venituri la bugetele locale. Legea merge la promulgare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art. 451 alin. (2) din Legea minelor nr.85/2003, în sensul includerii redevenţei miniere obţinute din activităţi de exploatare a apelor minerale terapeutice, în acelaşi regim derogatoriu de la prevederile art. 307 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, precum şi a redevenţei miniere obţinute prin concesionare, din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă şi a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, sub aspectul modalităţii de constituire a veniturilor la bugetele locale.

Proiectul vizează atragerea resurselor financiare la nivelul autorităţilor locale, care să permită staţiunilor balneare din ţară să realizeze oferte adecvate nevoilor turiştilor, la nivel de unităţi de cazare, de centre de sănătate, de pachete de servicii adiacente şi accesibilitate, în contextul prielnic de potenţială cerere internă şi internaţională, date fiind numeroasele resurse valorificabile, inclusiv ape curative de care dispun.

„Prin derogare de la art. 307 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările şi completările ulterioare, redevenţa minieră obţinută prin concesionare din activităţi de exploatare a resurselor la suprafaţă, a apelor minerale naturale carbogazoase sau necarbogazoase, a apelor minerale terapeutice şi a apelor termominerale se constituie venit după cum urmează: 35% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare, 45% la bugetul local al comunei, al oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare, 20% la bugetul de stat”, conform iniţiativei legislative.

Pe 24 mai 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei a fost decizional şi astfel legea merge la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.