Ministrul Proiectelor Europene, Marcel Boloş se declară„ rezervat” în ceea ce priveşte succesul pe care România poate să-l înregistreze în ceea ce priveşte construcţia de spitale regionale din bani europeni. El este de părere că autorităţile locale trebuia să se ocupe de aceste proiecte şi nu o agenţie de la nivelul Ministerului Sănătăţii, care nu este operaţională încă. „Soluţia corectă, nu mă feresc să spun acest lucru, ar fi ca autorităţile locale să-şi preia soarta în mâini şi să ne uităm cum putem să folosim aceşti bani pentru oameni . (...) Să nu ratăm această oportunitate istorică doar de dragul unor mecanisme funcţionale gândite pentru funcţionari”, spune Marcel Boloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Întrebat duminică, în emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, când crede că va fi turnată fundaţia primului spital regional, ministrul Proiectelor Europene ,Marcel Bolos, a răspuns: „Foarte greu de spus”. El admite că, ţinând cont de experienţa sa în domeniul accesării fondurilor europene, este „rezervat” în ceea ce priveşte şansele ca România să realizeze din fonduri europene infrastructura spitalicească la care s-a angajat.  
„Din punctul meu de vedere, până când se operaţionalizează noua Agenţie care va implementa infrastructura spitalicească din cadrul Ministerului Sănătăţii... vedeţi, aici e o chestiune foarte... nici nu ştiu cum să o definesc şi să o denumesc, pentru că aceste infrastructuri sunt la autorităţile locale. Nu înţeleg de ce  avem nevoie de o astfel de entitate care să rezolve o problemă pe care foarte bine şi-o rezolvă autoritatea locală şi centralizăm toate aceste infrastructuri spitaliceşti la nivel de Ministerul Sănătăţii şi nu le lăsăm pentru primării să-şi implementeze proiectele, ca să le avem implementate. Eu cred că mai importanţi sunt oamenii”, a declarat Marcel Boloş, la Prima Tv. 
Întrebat dacă le-a transmis celor de la Ministerul Sănătăţii acest punct de vedere, ministrul a răspuns: „Este opinia mea personală, dar nu mă feresc să o spun pentru că mie mi se pare că cel mai firesc lucru este ca autoritatea locală şi primăria care are în administrare şi gestionare infrastructura să îşi rezolve problema şi să punem pe primul plan pacientul, omul”. 
„Dacă noi acum încercăm să operaţionalizăm o instituţie care centralizează toate aceste proiecte, care nu există, după aceea avem o perioadă în care procedurile de licitaţie publică trebuie derulate, tot de către această instituţie, tot în regim centralizat, gândiţi-vă la contestaţii şi la tot ce înseamnă când lucrurile sunt adunate într-un singur loc şi birocraţia... Soluţia corectă, nu mă feresc să spun acest lucru, ar fi ca autorităţile locale să-şi preia soarta în mâini şi să ne uităm cum putem să folosim aceşti bani pentru oameni  şi pentru a face infrastructura aceasta spitalicească mai bună pentru oameni. Să nu ratăm această oportunitate istorică doar de dragul unor mecanisme funcţionale gândite pentru funcţionari”, mai spune Marcel Boloş.  
Ministrul Proiectelor europene mai spune că România are „o oportunitate istorică” de a accesa „un buget uriaş” de cinci miliarde de euro – 3,7 miliarde euro prin Programul Operaţional de Sănătate şi 1,1 miliarde euro prin PNRR – pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi, după şedinţa de Guvern, că spitalele regionale ar trebui să fie gata până la finalul lui 2026, 2027 şi important este că proiectele pentru două dintre ele au început, respectiv pentru Cluj şi Iaşi.

Ministrul a mai afirmat, referitor la înfiinţarea Agenţiei pentru dezvoltarea infrastructurii din sănătate, că lipsa investiţiilor în ultimii 30 de ani a creat o mare nemulţumire şi a limitat accesul la serviciile de sănătate . Este important să avem o astfel de structură, a mai spus ministrul, precizând că până la sfârşitul anului, această agenţie ar trebui să aibă minim 52 de posturi ocupate, iar la terminarea PNRR, în 2026 ar trebui să aibă minim 78 de posturi. Rafila a mai arătat că, pentru funcţionarea Agenţiei există o alocare de circa 3 milioane de euro, care nu este pentru salarii, pentru că acestea vor fi plătite din bugetul ministerului Sănătăţii şi consultanţa pentru cei care vor lucra acolo este mult mai consistentă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.