Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat vineri, după atacurile cibernetice din ultima vreme la instituţii publice din România, că se lucrează împreună cu cei de la European Cyber Security Competence Center la un ghid, o biblie a securităţii cibernetice pentru administratorii sistemelor IT din sistemul public. Ministrul a arătat că în cazul atacului de la Camera Deputaţilor, în momentul de faţă se lucrează la scanarea sistemului şi că cea mai mare parte a datelor a fost recuperată. Despre cei care au lansat acest atac cibernetic asupra spitalelor, Bogdan Ivan a afirmat că ”sunt o organizaţie de criminalitate cibernetică care, la rândul ei, a solicitat şi o răscumpărare”. ”Este clar că noi nu negociem cu teroriştii”, a completat Ivan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Cercetării a declarat despre atacul cibernetic care a avut loc la Camera Deputaţilor că o coincidenţă a făcut ca un proiect de act normativ de actualizare a legii securităţii cibernetice, a Legii 58, să fie adoptat imediat după ce a fost acel atac.

”Între timp a avut loc un alt atac pe infrastructura de sănătate şi, din acest punct de vedere, am spus-o, că în momentul de faţă urmează investiţii extrem de important în infrastructura de sănătate din România, 100 de milioane de euro. Statul român se pregăteşte foarte clar, actualizând legislaţia, aducând noi linii de finanţare pentru tot ceea ce înseamnă infrastructura IT a statului român şi investind foarte clar, şi aici vorbesc atât de recomandările DNSC-ului, cât şi despre un cadru unitar la nivel naţional în materie de recomandare din partea statului român pentru fiecare entitate a autorităţilor publice locale sau centrale, în care se creează un ghid extrem de simplu în care toţi responsabilii pentru infrastructura IT trebuie să respecte nişte condiţii minime, de la schimbatul frecvent al parolelor până la modul în care se stochează anumite date, până la, poate, chiar un management al aplicaţiilor care pot să fie folosite pe dispozitivele de serviciu în sistemul informatic al autorităţilor publice din România”, a arătat ministrul Bogdan Ivan.

El a precizat că se lucrează împreună cu cei de la European Cyber Security Competence Center pentru a pregăti acest ghid care să fie ”ca şi o biblie a securităţii cibernetice, de bază pentru fiecare dintre administratorii sistemelor IT din spectrul public din România”.

Ministrul a menţionat că în cazul atacului de la Camera Deputaţilor, în momentul de faţă se lucrează la scanarea sistemului.

”Din datele pe care le am, preliminare, pentru că încă nu s-a finalizat toată această procedură, cea mai mare parte a datelor a fost recuperată, ele având backup şi urmează în perioada următoare ca tot ce înseamnă sistemul informatic al Camerei Deputaţilor să fie cuprins într-un proiect de finanţare mai larg, pentru finanţarea securităţii cibernetice pentru mai multe instituţii publice - asta undeva în cursul anului 2024”, a spus Ivan.

Ministrul a arătat, referitor la atacul de la spitale, că în momentul de faţă, din informaţiile pe care le are, 62 de spitale din România care folosesc sistemul Hipocrate ca şi precauţie au fost deconectate de la internet şi funcţionează în regim închis, încapsulat, iar în perioada următoare se fac scanări la nivel naţional, scanări din punct de vedere tehnic, pentru a se a ne asigura că nu pot să existe breşe de securitate şi să fie afectate şi alte sisteme informatice ale altor spitale, care în momentul de faţă nu au ajuns să fie cunoscute nici instituţiilor, nici publicului larg.

Despre cei care au lansat acest atac asupra spitalelor, Bogdan Ivan a afirmat că ”sunt o organizaţie de criminalitate cibernetică care, la rândul ei, a solicitat şi o răscumpărare”. ”Este clar că noi nu negociem cu teroriştii”, a completat ministrul Cercetării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.