Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a declarat, luni înaintea Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova care a avut loc la Paris, că acest stat are nevoie de granturi pentru a cumpăra energie de pe piaţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cred că este foarte important ca această Conferinţă să continue să ofere sprijin financiar. La ediţia de la Bucureşti, am strâns 615 milioane de euro, din care 432 milioane de euro drept granturi. Republica Moldova are nevoie acum de granturi, nu de împrumuturi, pentru a cumpăra energie din piaţă. Iar acesta este, probabil, cel mai important obiectiv la acest moment. În al doilea rând, dar la fel de important, este să oferim sprijin pentru reformele necesare în procesul de integrare europeană. Vom asista la prezentarea rapoartelor co-preşedinţilor tuturor grupurilor de lucru, în perioada scursă de la Conferinţa de Bucureşti până acum, la cea de la Paris, şi vom analiza progresul concret din perspectiva acestui efort”, a afirmat Bogan Aurescu, întrebat care crede că sunt nevoile Republicii Moldova cu ocazia acestei Conferinţe, din punct de vedere financiar.

El a vorbit şi de provocările pentru Republica Moldova, în contextul războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei.

„Cred că momentul actual este foarte bun şi îi mulţumim doamnei ministru Colonna pentru că a convocat această Conferinţă acum, când sunt o mulţime de provocări în gestionarea cărora trebuie să oferim sprijin Republicii Moldova. Prima dintre aceste provocări este, desigur, securitatea energetică, din cauza faptului că Rusia, prin Gazprom, a redus în mod unilateral volumele de gaz livrat Republicii Moldova. Şi din cauza bombardamentelor care au avut loc în Ucraina, Republica Moldova nu mai poate importa electricitate din această ţară. Trebuie să ajutăm Republica Moldova să gestioneze aceste provocări. România a intervenit şi am asigurat, cu promptitudine, începând cu 14 octombrie, energie electrică Republicii Moldova. La acest moment, asigurăm în jur de 80-90% din necesarul Republicii Moldova în materie de electricitate, dar trebuie să facem mai mult în materie de sustenabilitate, disponibilitate şi accesibilitate a alimentării cu energie pentru această ţară”, a explicat Aurescu.

Ministrul de Externe a amintit şi de obiectivul privind susţinerea procesului de reformă în Republica Moldova.

„Guvernul de la Chişinău este foarte determinat în implementarea unei agende ambiţioase de reformă, necesară şi din perspectiva nevoii de îndeplinire a ţintelor fixate de Comisia Europeană în Opinia sa din 17 iunie, când Comisia a recomandat ca Republicii Moldova să îi fie acordat statutul de candidat la accederea în Uniunea Europeană. Îndeplinirea acestor ţinte este foarte importantă pentru că, în baza acesteia, Republica Moldova poate trece la pasul următor, la deschiderea negocierilor de aderare, iar această Platformă, împreună cu cele şase Grupuri de Lucru ale sale, este cel mai bun instrument de sprijin pentru Republica Moldova în materie de expertiză pentru atingerea acestui obiectiv”, a mai precizat Bogdan Aurescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.