Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut miercuri o întrevedere cu omologul din Cehia Jan Lipavský, în marja Reuniunii miniştrilor de externe din statele membre NATO pe care ministrul român de externe o găzduieşte la Bucureşti. Discuţia s-a înscris în dialogul constant dintre cei doi miniştri, deosebit de relevant în contextul în care Republica Cehia deţine, în prezent, Preşedinţia Consiliului UE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform comunicatului de presă al MAE, întrevederea de la Bucureşti a reprezentat o continuare a contactelor anterioare: convorbirea telefonică din 4 noiembrie, participarea ministrului Lipavský la ediţia din acest an a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, respectiv vizita ministrului român la Praga, din 18 august. În acest cadru, ministrul Aurescu a mulţumit omologului ceh pentru participarea sa la Bucureşti nu doar la ministerială NATO, ci şi la Reuniunea Liderilor de la München, pe care MAE român a găzduit-o şi co-organizat-o împreună cu Conferinţa de Securitate de la Munchen.

Ambii oficiali au salutat nivelul foarte bun al relaţiilor României cu Republica Cehia, bazate pe similitudinea de opinii şi evaluări cu privire la subiecte de actualitate ale agendelor europeană, de securitate şi regională, precum şi lipsa oricăror aspecte de sensibilitate pe agenda bilaterală, care creează premisele pentru consolidarea în continuare a cooperării între cele două ţări.

În ceea ce priveşte agenda europeană, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea României pentru preşedinţia cehă a Consiliului Uniunii Europene şi a salutat rezultatele înregistrate până în prezent de aceasta.

În context, şeful diplomaţiei române a transmis aprecierea pentru sprijinul pe care preşedinţia cehă a Consiliului UE l-a acordat şi continuă să îl acorde aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen. La rândul său, ministrul Jan Lipavský a subliniat că ţara sa va continua să susţină pe deplin acest obiectiv de maximă importanţă pentru România. De asemenea, cei doi miniştri au discutat concret despre continuarea demersurilor pe acest dosar, mai arată sursa citată.

În dialogul celor doi miniştri a avut loc şi un schimb de vederi privind coordonarea relativă la viitorul formatului Parteneriatului Estic, în perspectiva reuniunii de lucru pe care ministrul Aurescu şi omologii ceh, polonez şi suedez o vor găzdui la Bruxelles pe această temă în marja reuniunii din decembrie a Consiliului Afaceri Externe, precum şi situaţia din Balcanii de Vest, cu accent pe situaţia din Kosovo.

De asemenea, a fost evocat şi contextul actual generat de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina, fiind evidenţiată implicarea activă atât a României, cât şi a Republicii Cehia, în eforturile de la nivel european şi internaţional pentru sprijinirea Ucrainei. În context, miniştrii Bogdan Aurescu şi Jan Lipavský au agreat ca cele două ţări să se coordoneze pentru a contribui la eforturile de tragere la răspundere a autorilor crimelor de agresiune comise în Ucraina, în baza instrumentelor de drept internaţional.

Oficialul român a adresat omologului ceh invitaţia de a efectua o vizită în Romania, în prima parte a anului viitor, invitaţie acceptată cu plăcere de ministrul ceh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.