Secretatul general al PNL, Lucian Bode, a afirmat, duminică, în cadrul evenimentului Guruslău 2023, la monumentul lui Mihai Viteazu, că patriotismul autentic înseamnă sacrificiu personal, nu zgomot, idolatrie şi orbire. ”Să fim mai închegaţi ca societate şi mai uniţi”, a transmis liberalul, explicând că nu trebuie să-i demonizăm pe alţii şi nici să facem appel la violenţă de orice tip.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”«Fără istorie nu este patrie şi fără dragoste de istorie nu poate fi dragoste către patrie». Sunt cuvintele lui Bogdan Petriceicu Haşdeu care descriu cel mai bine starea care ar trebui să ne încerce, pe fiecare, atunci când ne raportăm la istorie (…) Un act de patriotism autentic este să facem cuvenita cinstire  şi, totodată, restituirea memoriei şi exemplului acestor înaintaşi. Locurile unde li se cinsteşte memoria să ne fie locuri sfinte, locuri de pelerinaj, locuri de amintire a datoriei pe care o avem şi noi, acum, pentru ţara şi comunităţile pe care ni le-au lăsat, locuri în care să ne angajăm că vom face România mai bună”, a afirmat, duminică, Lucian Bode, în judeţul Sălaj, la evenimentul Guruslău 2023.

Bode a vorbit, de asemenea, despre personalitatea lui Mihai Viteazu.

”Personalitatea puternică a lui Mihai Viteazul,  îşi găseşte, aici, la Guruslău, în fiecare an, locul pentru comemorarea ultimei sale victorii. Festivităţile de la Guruslău sunt un tribut adus unui moment extrem de important din istoria noastră şi unei figuri emblematice care stă la loc de cinste în galeria marilor făuritori ai idealului unităţii naţionale. Ceea ce a început Mihai Viteazul la 1600, cu prima unire politică a celor trei ţări româneşti, a fost finalizat trei secole mai târziu la Alba-Iulia, prin actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, a mai transmis Bode.

Acesta a făcut referire şi la curaj.

”Dincolo de faptele sale de vitejie, relevanţa lui Mihai Viteazul pentru istorie este dată şi de însemnătatea politică a acestora pentru istorie. Întotdeauna în mentalul colectiv, indiferent de epoci, a existat o singură Românie, iar oameni precum Mihai Viteazul au crezut şi au luptat pentru acest ideal. Curajul, mai ales în momentele cheie ale istoriei, este virtutea care ne ajută să rămânem neclintiţi în faţa provocărilor. Astăzi, misiunea noastră este să preţuim sacrificiul personal al înaintaşilor noştri şi să lăsăm tinerelor generaţii o Românie care să răzbească şi să crească peste timpuri. Să-i învăţăm mai multe despre valorile naţionale, dar fără a cădea într-un naţionalism deşănţat”, a mai afirmat secretarul general al PNL.

Bode afirmă că ”trebuie să vorbim mai multe despre patriotism, nu despre cel gol de conţinut, agresiv şi populist”.

”Patriotismul autentic înseamnă sacrificiu personal, nu înseamnă zgomot, idolatrie şi orbire pentru acceptarea necondiţionată a unor idei. Să fim mai închegaţi ca societate şi mai uniţi în a ne apăra interesul şi a ne face auzită vocea. Fără a-i demoniza pe alţii, fără xenofobie şi fără violenţă de orice tip! Este important nu doar să rememorăm faptele istorice, ci mai ales să le înţelegem mesajul, care în contextul geopolitic extrem de agitat pe care îl trăim este despre unitate, echilibru şi responsabilitate”, a mai afirmat Lucian Bode.

Acesta afirmă că ”patriotismul trebuie înţeles şi demonstrat prin exemplul personal, prin fapte concrete, prin modul în care fiecare dintre noi contribuim la atingerea obiectivelor de ţară”.

”Să nu uităm că marile împliniri ale acestui popor s-au realizat când am fost uniţi şi am făcut zid împotriva celor care incitau la dezbinare şi la ură. Să ne vorbim de bine ţara oriunde ne aflăm, mi se pare cea mai mare dovadă de patriotism. Să o facem mai des şi mai apăsat, cu argumente şi cu mândrie”, a încheiat Lucian Bode.

Consiliul Judeţean Sălaj, împreună cu Primăria Hereclean şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj organizează, duminică, Guruslău 2023.

Evenimentul are loc pe Dealul Guruslăului, la Monumentul lui Mihai Viteazul, în locul în care, în urmă cu 422 de ani, oştile conduse de marele voievod şi de generalul Basta au învins armata lui Sigismund Báthory.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.