Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat, la „Ora Guvernului” care se desfăşoară în plenul de marţi al Camerei Deputaţilor la dezbaterea solicitată de grupul parlamentar al AUR cu tema „Calitatea deţinută de domnul secretar de stat Raed Arafat în cadrul Departamentului pentru situaţii de urgenţă”, că demersul acestui partid este unul politicianist, „construit într-un registru revanşard şi axat strict pe obţinerea unui eventual beneficiu de imagine”. „A fost solicitată o dezbatere despre o persoană şi i se cere ministrului de Interne e să se pronunţe pe o speţă care face obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţei de judecată. Mai mult, mi se cere să dau explicaţii despre o numire într-o funcţie care nu s-a petrecut în mandatul meu, s-a petrecut aşa cum bine ştiţi în urmă cu 8 ani. Cred că realizaţi cu toţii absurdul şi penibilul situaţiei şi sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră nu rezonează cu acest mod de a face politică”, a mai spus liberalul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Particip la această dezbatere în semn de respect pentru Parlamentul României, faţă de activitatea desfăşurată de către dumneavoastră prin intermediul instrumentelor democratice  de control parlamentar asupra Guvernului, dar mai ales faţă de dumneavoastră, cei care îmi sunteţi colegi. M-am aşteptat, în schimb, ca subiectul dezbaterii să fie unul serios şi major, în ton cu vremurile. Am sperat să nu fie unul de cancan şi să nu irosim timpul cu dezbateri care nu interesează mai deloc opinia publică. Doamnelor şi domnilor deputaţi de la AUR, aţi adus în atenţie un subiect aflat la periferia agendei publice. Un subiect de scandal care nu onorează deloc cea mai reprezentativă instituţie a statului român, care este Parlamentul. De altfel, cred că asistăm la o premieră în plenul Camerei Deputaţilor”, a afirmat Lucian Bode, în plenul de marţi la dezbaterea politică solicitată de grupul parlamentar AUR, cu tema „Calitatea deţinută de domnul secretar de stat Raed Arafat în cadrul Departamentului pentru situaţii de urgenţă”.

El a adăugat că solicitarea AUR ca ministrul de Interne să se pronunţe asupra unei speţe care face obiectul instanţei de judecată este una absurdă.

„A fost solicitată o dezbatere despre o persoană şi i se cere Ministrului Afacerilor Interne să se pronunţe pe o speţă care face obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţei de judecată. Mai mult, mi se cere să dau explicaţii despre o numire într-o funcţie care nu s-a petrecut în mandatul meu, s-a petrecut aşa cum bine ştiţi în urmă cu 8 ani. Cred că realizaţi cu toţii absurdul şi penibilul situaţiei şi sunt convins că majoritatea dintre dumneavoastră nu rezonează cu acest mod de a face politică. Un demers politicianist, construit într-un registru revanşard şi axat strict pe obţinerea unui eventual beneficiu de imagine. Un beneficiu mic, egal cu zero, în opinia mea!”, a explicat Bode.

Ministrul Afacerilor Interne a acuzat că pentru unele partide respectarea Constituţiei este facultativă.

„Cu toţii am jurat pe Constituţie la preluarea mandatului şi vreau să cred că acel jurământ a însemnat ceva pentru toţi, nu doar pentru o parte dintre noi. Separaţia puterilor în stat este un principiu constituţional de bază. Dar pentru unii se pare că respectarea Constituţiei este doar facultativă. Puterea legislativă nu poate interfera cu puterea judecătorească, iar plenul Camerei Deputaţilor nu este instanţă de judecată. Nu noi decidem aici dacă o persoană este îndreptăţită să ocupe o funcţie în statul român. În situaţia dată,competenţa de a se pronunţa aparţine instanţei de judecată învestite cu soluţionarea unei asemenea cauze. Mă aştept ca pentru liderii AUR să nu fie suficientă nici măcar o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei care ar putea infirma decizia Curţii de Apel Alba Iulia, iar judecătorul să fie chemat în Parlament pentru a-şi explica soluţia juridică”, a mai spus Bode.

El a reamintit că numirea şi eliberarea din funcţie a secretarilor de stat e o atribuţie care revine premierului.

„În ceea ce priveşte numirea secretarilor de stat, ABC-ul legislativ ne învaţă că atât numirea, cât şi eliberarea din funcţie a secretarilor de stat reprezintă atributul primului-ministru. Iar în cazul de faţă vorbim despre o numire în baza unei Decizii din anul 2014 a prim-ministrului de atunci, completată de acte normative subsecvente care evidenţiază calitatea de şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă a domnului Raed Arafat. Astăzi, domnul Raed Arafat este numit expres ca şef al Departamentului pentru situaţii de urgenţă, secretar de stat în MAI. Cred că nu persoana care ocupă temporar o funcţie în arhitectura statului român trebuie să ne preocupe aşa mult, ci mai degrabă nivelul de pregătire a persoanei respective, modul de funcţionare a acelei instituţii, rezultatele palpabile şi impactul ei în societate şi asupra vieţilor noastre. Ce lăsăm fiecare în urmă este mult mai important decât discuţia despre persoana în sine. Mă întreb, aşadar, când o să reuşim să depăşim abordările superficiale şi când vom trece la următorul nivel de a înţelege şi face politică? Aş vrea să nu rămână o întrebare retorică şi să acţionăm cât nu e prea târziu. A devenit deja obositor acest fel de a face politică, obositor pentru cetăţeni deopotrivă şi descalificant pentru clasa politică”, a mai afirmat Lucian Bode.

Acesta a mai  precizat că în cei 8 ani de când a fost înfiinţat DSU a excelat în activitatea sa de a salva vieţi şi a reuşit să se alinieze standardelor internaţionale.

„Îmi doresc ca acest moment de dezbatere politică să aducă şi un plus, să nu rămână o Oră pierdută din timpul nostru şi a celor care ne urmăresc. De aceea, aş vrea să vă vorbesc despre activitatea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, structură care are o contribuţie uriaşă în societate şi în vieţile noastre. În cei 8 ani de la înfiinţare, DSU, ca parte integrantă a MAI, a demonstrat şi continuă prin fiecare intervenţie să demonstreze atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, că acest sistem dedicat salvării de vieţi excelează şi a reuşit, în timp, să se alinieze standardelor internaţionale. Acest fapt este confirmat de interesul altor state de a observa mecanismul de funcţionare a acestui sistem de management al situaţiilor de urgenţă şi de a-l implementa în propria lor ţară”, a conchis ministrul liberal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.