Avocatul Poporului, Renate Weber, spune că majorarea pedepselor pentru unele infracţiuni cu violenţă ar trebui decisă după ce oamenii politici vor discuta cu specialişti în criminologie, care să spună în ce măsură o astfel de prevedere i-ar împiedica pe unii să comită infracţiuni. Renate Weber afirmă că speră că un astfel de act normativ nu va fi adoptat prin ordonanţă de urgenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Renate Weber a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, că nu Avocatul Poporului se pronunţă pe opţiunile privind cuantumul pedepselor, dar că, în activitatea sa în cadrul societăţii civile, a constatat de multe ori că există în România o opţiune a politicienilor privind majorarea pedepselor.
 
"M-am ocupat foarte mulţi ani de zile de felul în care se face politica penală şi am constatat că de multe ori abordarea aceasta: hai să mărim pedepsele, să încercăm şi aşa, a fost cea care i-a dominat pe oamenii politici, există stenograme ale şedinţelor Parlamentului în sensul acesta. Aş vrea să aibă o discuţie mai serioasă, nu doar între ei ca oameni politici, ci cu cei care ştiu mai multă criminologie în ţara aceasta, care ştiu bine în ce măsură majorarea unor pedepse îi împiedică pe unii să săvârşească sau nu o infracţiune, mai ales când este vorba de infracţiunile cu violenţă", a afirmat Renate Weber.
 
Avocatul Poporului a precizat că este "o chestiune de decizie politică" decizia privind majorarea pedepselor pentru infracţiuni care ţin de integritatea persoanei, adăugând că speră ca o astfel de prevedere să nu fie adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă, "mai ales că o ordonanţă nu mai are cum să afecteze trecutul, va fi numai pentru viitor".
 
"Cazul Caracal nu a făcut decât să scoată la suprafaţă o chestiune care, din păcate, există de mulţi ani în România, doar că acum ea a devenit subiect de dezbatere publică", a afirmat Avocatul Poporului.
 
Renate Weber a precizat că îşi propune ca în cursul anul viitor, dar "cât mai repede", Avocatul Poporului să aibă "un raport special privind transportul public exact din perspectiva siguranţei cetăţeanului". În acest context, Weber a spus că are sentimentul că există "o lipsă de comunicare între diferite instituţii" pe acest subiect.
 
Avocatul Poporului a ridicat problema elevilor care fac naveta nu doar între localităţi ale aceluiaşi judeţ, dar şi a celor care merg la şcoală în alt judeţ şi cărora microbuzele şcolare nu le asigură transportul.
 
"Autobuzele astea şcolare nu au voie să iasă din judeţul lor. Nu au voie este o formulă cu care eu, personal, nu sunt de acord. Eu cred că dacă s-ar face nişte protocoale între Consiliile Judeţene dintr-un judeţ şi altul plecând de la constatările faptice şi nu de la chestiuni teoretice, ar putea să găsească soluţii", a spus Renate Weber.
 
Guvernul a discutat, marţi, în primă lectură, un proiect privind majorarea pedepselor pentru fapte grave şi deosebit de grave - omor, viol, răpiri, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale în cazul minorilor, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.