Avocatul lui Liviu Dragnea a făcut comparaţia între cazul clientului său, condamnat la închisoare cu executare şi cazul fostului preşedinte francez Jacques Chirac, care a primit o condamnare cu suspendare pentru angajarea fictivă a zeci de persoane. Apărătorul lui Dragnea a subliniat ceea ce a numit „disproporţia vădită” dintre pedepsele din cele două dosare, scoţând în evidenţă că în cazul Dragnea prejudiciul reţinut la condamnare este de 200 de ori mai mic decât în dosarul politicienilor francezi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În pledoaria ţinută la Tribunalul Giurgiu unde s-a judecat liberarea condiţionată a lui Liviu Dragnea, apărătorul ales al acestuia a invocat nu doar comportamentul pe care fostul lider al PSD l-a avut în perioada de detenţie, ci a făcut şi comparaţia între clientul său – politician condamnat pentru angajarea fictivă a unor persoane, în interesul partidului din care făcea parte – şi un caz similar, cel al angajărilor fictive de la Primăria Paris, din perioada anilor 1990. 
 
„Petentul a fost condamnat pentru aşa zise angajări fictive în scopul partidului cu privire la două persoane şi un prejudiciu de circa 21 de mii de euro.  În Franţa celebra cauză a angajărilor fictive la Primăria Parisului care i-a implicat pe primarul de atunci devenit ulterior Preşedinte al Republicii franceze şi pe directorul său de cabinet, devenit ulterior Prim ministru, iar în prezent membru al Consiliului Constituţional francez, echivalentul judecătorului la Curtea Constituţională, a reprezentat o situaţie de angajări fictive în favoarea partidului de guvernământ implicând 26 de persoane, deci de 13 ori mai mult decât în această cauză, pe o durată de 10 ani, cu un prejudiciu de 30 de milioane franci francezi, deci de peste 200 de ori mai mult decât în această cauză. Astfel, solicită a se observa în această cauză, în această disproporţie vădită că pedeapsa a fost de 3 ani şi 6 luni cu executare, iar în acea cauză pentru Jacques Chirac 2 ani cu suspendare, pentru Alain Jupee 1 an şi 6 luni cu suspendare şi astăzi este judecător, respectiv membru al Consiliului Constituţional francez”, au consemnat judecătorii Tribunalului Giurgiu în încheierea de şedinţă redactată în dosarul în care Liviu Dragnea a fost liberat condiţionat. 
Fostul preşedinte francez Jacques Chirac a fost condamnat, în decembrie 2011, pentru deturnare de fonduri publice, abuz de încredere şi conflict de interese, infracţiuni comise în perioada în care Chirac era primar al Parisului. Sentinţa de doi ani a fost dată cu suspendare, magistraţii ţinând cont de vârstă de starea de sănătate a fostului politician dar şi de statutul său de fost preşedinte al statului. La momentul condamnării, Chirac avea 79 de ani, iar faptele se petrecuseră cu peste 15 ani înainte de sentinţă.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.