Ministrul desemnat Ministerul Cercetării, inovării şi digitalizării, Florin Roman, a arătat în cadrul audierilor în faţa a şase comisii reunite din Parlament, că intenţionează închiderea, la începutul anului viitor, a proiectului RoNet, care prevede conectarea la internet, prin intermediul fibrei optice, pe bani publici, a 700 de localităţi izolate unde operatorii privaţi nu investesc din cauza numărului mic de abonaţi. El reclamă „interesul mărunt” al unor angajaţi din sistemul public care nu vor finalizeze acest proiect pentru că primesc bonusuri atâta vreme cât proiectul nu este finalizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Încă de la debutul audierilor, unul dintre membrii comisiilor s-a arătat nemulţumit de faptul că ministrului i se poate adresa un număr limitat de întrebări din partea reprezentanţilor formaţiunilor politice, membri în comisiile reunite care l-au audiat, însă procedura propusă iniţial privind audierile a fost adoptată.
 
„Atunci când mi s-a propus această funcţie de către primul ministru desemnat Nicolae Ciucă am acceptat după ce am analizat dacă pot să aduc plus valoare acestui domeniu extrem de generos. Cred că puterea exemplului e cea mai importantă pentru fiecare dintre noi”, le-a spus Florin Roman colegilor săi parlamentari care l-au audiat.
 
El a amintit, în acest context, că în calitate de parlamentar, cu ani în urmă, a contribuit la simplificarea numărului de avize pentru autorizaţiile de construire şi certificatele de urbanism, iar apoi a contribuit la digitalizarea procedurilor pentru obţinerea acestora.
 
Acesta a afirmat că a participat la ceea ce a numit „pionierat” în administraţie, arătând că în prezent este nevoie de 28 de avize pentru obţinerea unei autorizaţii de construire, cu cinci mai puţine decât înainte de demersurile pe care le-a făcut, iar funcţionarul public care refuză eliberarea documentelor poate fi sancţionat, în urma schimbărilor legislative făcute atunci. 
 
În prezentarea sa, ministrul desemnat a vorbit despre proiectul RoNet, arătând că există „întârzieri masive” în ceea ce priveşte dezvoltarea, acestuia. Proiectul include în 700 de localităţi izolate în care trăiesc 400.000 de oameni, unde nu ajunge fibră optică, din cauză că operatorii privaţi nu sunt interesaţi să investească în zone cu puţini abonaţi. În aceste condiţii, sunt întârzieri mari deşi statul a alocat fonduri  pentru acest proiect, Roman arătând că există şi „un interes mărunt”, cel al unor angajaţi din sectorul public care primesc bonusuri salariale atâta timp cât proiectul nu este finalizat. 
 
„Înţeleg că există şi un interes mărunt în comparaţie cu interesul de a avea aceste 700 de localităţi cu fibră optică. Sunt şi funcţionari în cadrul ministerului care fac parte din aceste proiecte şi pe perioada în care ele sunt deschise, practic încasează şi alţi bani decât salariul de angajat al ministerului sau al agenţiei. Acest lucru nu va mai fi posibil în viitor decât în zonele în carte se produce plusvaloare. Dacă cineva se gândeşte că va ţine România blocată şi nu vom da drumul la cele 700 de localităţi doar pentru ca unii să-şi mai ia un ban în plus, acest lucru, dacă voi f ministru, nu va mai fi posibil”, a afirmat Florin Roman în acest context. 
 
Întrebat ce termen îşi propune pentru finalizarea proiectului, Florin Roman a răspuns: din punctul meu de vedere, începutul anului viitor este obligatoriu”, menţionând că este nevoie de „hotărârea politică şi administrativă” de a nu menţine blocat proiectul.
 
El a subliniat că dacă proiectul început în urmă cu mai mulţi ani ar fi fost finalizat, acesta ar fi fost foarte util organizării învăţământului online în perioada pandemiei de COVID-19.
 
Florin Roman consideră că este nevoie de înfiinţarea unei agenţii privind cercetarea şi inovarea „care să coordoneze strategic toate institutele naţionale de cercetare şi inovare”.
 
Florin Roman a primit aviz favorabil din partea membrilor celor şase comisii care au participat la audiere.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.