Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat marţi, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitării preşedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justiţie, social-democratul Şerban Nicolae afirmând însă că acest demers al şefului statului va costa aproximativ 250 milioane lei, bani care nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentarii PNL şi USR au afirmat că sunt de acord cu solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, care este "justificată” şi "întemeiată”, în timp ce deputatul UDMR Marton Arpad a susţinut că ar trebui să existe mai multe detalii în ceea ce priveşte întrebarea la care urmează să răspundă românii, în caz contrar s-ar ajunge la „neglijenţa în serviciu”.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat, în acdrul dezbaterii din Comisiile juridice, că solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis este „justificată şi întemeiată” pe dispoziţiile articolului 90 din Constituţie.

"Grupul PNL vă solicită emiterea unui raport care să conţină un punct de vedere favorabil organizării referendumului naţional pe tema cuprinsă în scrisoarea preşedintelui României, respectiv continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii instituţiei publice. Din punctul nostru de vedere, solicitarea este justificată şi întemeiată pe dispoziţiile articolului 90 din Constituţia României”, a precizat deputatul PNL.

Şi deputatul UDMR Marton Arpad a luat cuvântul, afirmând că ar trebui să existe mai multe detalii despre întrebarea la care urmează să răspundă românii.

"În concepţia noastră, această formulare pe care am primit-o înseamnă şi punerea ordinii în cazul funcţionării justiţiei, punerea în acord cu deciziile CCR a Codurilor penale, ca atare suntem pentru. Însă, din punctul nostru de vedere, în momentul când se cere avizul Parlamentului, înseamnă că cel căruia i se cere un aviz de orice natură trebuie să ştie în cunoştinţă de cauză în legătură cu ceea ce se doreşte de la persoana respectivă, adică ceea ce va urma să se facă. Altfel, ajungem la neglijenţa în serviciu. Ca atare, având în vedere că textul pe care l-am primit nu conţine o întrebare, ci un enunţ foarte larg, ar fi bine să avem într-o formă sau altă o formulare care să trimită la ideea ca această consultare să aibă o singură întrebare şi cu textul exact cu care am fost sesizaţi de domnul preşedinte, şi nu de altă natură. Deci, aviz favorabil cu nişte observaţii legate de cum ar trebui să decurgă acest referendum”,  a subliniat deputatul UDMR.

Deputatul USR Ionuţ Stelian Cristian a declarat, la rândul său, că parlamentarii Uniunii Salvaţi România sunt de acord cu solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, care este „oportună”.

Grupul parlamentar USR a solicitat emiterea unui raport favorabil acestei solicitări a preşedintelui României. ”Având în vedere că avem de a face cu o prerogativă esenţială pentru democraţie, aceea a preşedintelui de a solicta un referendum, această solicitare este oportună”, a afirmat deputatul USR.

Ionuţ Stelian Cristian a mai spus că nu suntem în faza procedurală în care preşedintele Klaus Iohannis ar trebui să anunţe întrebarea referendumului.

"Nu suntem în faza procedurală în care preşedintele trebuie să anunţe întrebarea, ci doar tema. Trebuie să emitem un punct de vedere care are în vedere bunele practici parlamentare, aviz favorabil sau nefavorabil”, a completat deputatul USR.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Şerban Nicolae, a afirmat că organizarea referendumului pe Justiţie costă aproximativ 250 de milioane de lei, bani ce nu au fost prevăzuţi în bugetul pe 2017.

„Salut sprijinul pe care grupurile parlamentare PNL şi USR îl dau acestei solicitări, dar observ un lucru. Referendumul va costa aproximativ 250 milioane lei, aproximativ 50 de milioane de euro. Nu am văzut nici măcar o intenţie, sau o jumătate de declaraţie de amendament la buget prin care să se prevadă o asemenea sumă în bugetul de stat pe anul 2017, ceea ce înseamnă că există o diferenţă mare între declaraţii şi voinţa reală la nivelul parlamentarilor care susţin această idee”, a precizat senatorul PSD. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat în 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justiţia şi a transmis Parlamentului o scrisoare pe această temă.

"Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice", anunţa Administraţia Prezidenţială.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.

Potrivit Legii referendumului, Parlamentul are la dispoziţie 20 de zile să dea un aviz consultativ pentru referendumul convocat de către preşedinte. În cazul în care termenul de 20 de zile este depăşit, procedura de consultare se consideră a fi îndeplinită.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.