În statutul PNL nu este scris nimic cu privire la autosuspendarea dintr-o funcţie de conducere în partid, în cazul în care este începută urmărirea penală. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Costel Alexe a anunţat că se autosuspendă din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Iaşi, iar primarul Iaşiului Mihai Chirica a spus că se autosuspendă din poziţia de preşedinte al organizaţiei municipale PNL Iaşi, în contextul problemelor în justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Statutul complet al PNL poate fi accesat AICI
 
Astfel, articolul 23 din statutul formaţiunii intitulat „Pierderea calităţii de membru” prevede că „Membrii PNL se pot autosuspenda din calitatea de membru al partidului în cazul ocupării unei funcţii publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii şi numai pe durata îndeplinirii acesteia”.

De asemenea, articolul arată că „membrii PNL se pot autosuspenda din funcţia deţinută în partid numai în cazul ocupării unei funcţii publice incompatibile cu deţinerea unor funcţii de conducere în partid, pe o perioadă egală cu durata mandatului funcţiei publice”.

La articolul 24 din statut - „Drepturile membrilor” este precizat că liberalii pot „să se autosuspende pe anumite termene din calitatea de membru PNL”.

Mai există o prevedere la articolul 26 intitulat „Sancţiuni” care prevede că „retragerea sprijinului politic pentru reprezentanţii PNL care deţin funcţii numite în administraţia publică locală şi centrală împotriva cărora a început urmărirea penală. Sancţiunea va fi aplicată de către forul de conducere competent cu privire la funcţia ocupată de către membrul PNL în cauză”.

Până la ora transmiterii acestei ştiri, contactat de News.ro, preşedintele PNL Ludovic Orban nu a răspuns apelurilor.

Klaus Iohannis a declarat, marţi, că „ar fi cazul” ca PNL să „reacţioneze politic„ în ceea ce priveşte faptul că atât şeful CJ Iaşi Costel Alexe cât şi primarul Mihai Chirica sunt vizaţi de acuzaţii ale procurorilor. „Dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuţie pe această speţă„, a afirmat şeful statului.

Întrebat dacă vocea sa mai contează în PNL, preşedintele Iohannis a replicat: „Vom vedea”.

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe a anunţat că a fost plasat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare. El afirmă că s-a autosuspendat de la conducerea PNL Iaşi. Reprezentanţii DNA au precizat că Alexe a fost pus sub control judiciar până în 25 iunie, alături de o persoană din conducerea unei societăţi comerciale cu activitate în siderurgie, cei doi având, între altele, obligaţia de a nu părăsi ţara.

Ulterior, primarul din Iaşi Mihai Chirica a anunţat că se autosuspendă de la şefia filialei municipale a PNL, pe fondul problemelor sale din justiţie. El a adăugat  că timpul va arăta că acuzaţiile lansate împotriva sa nu sunt adevărate.

„Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaş normal nu voi participa la nicio competiţie internă în partid”, a spus Chirica.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.