Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a salutat, marţi, adoptarea declataţiei miniştrilor de Externe NATO în cadrul reuniunii pe care a găzduit-o la Bucureşti. Documentul reiterează sprijinul pentru Ucraina, importanţa regiunii Mării Negre, condamarea agresiunii Rusiei şi atacurile ruseşti asupra populaţiei civile. Miniştrii de Externe NATO au transmis că Alianţa este o structură defensivă, dar fiecare centrimetru al teritoriului aliat va fi apărat, ”unit şi hotărât”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Salut adoptarea astăzi la Bucureşti a Declaraţiei ministerialei NATO pe care o găzduiesc ce condamnă războiul Federaţiei Ruse contra Ucrainei şi atacurile asupra civililor şi infrastructurii civile. Am reiterat sprijinul nostru pentru aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei”, a scris, marţi, pe Twitter, ministrul Bogdan Aurescu.  

În Declaraţia NATO de la Bucureşti, miniştrii de externe ai statelor aliate şi invitate au condamnat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în mod deosebit atacurile împotriva populaţiei şi infrastructurii civile, încălcările repetate ale dreptului internaţional umanitar, precum şi şantajul energetic practicat de Moscova.  

De asemenea, miniştrii de externe au reiterat sprijinul NATO pentru suveranitatea, integritatea teritorială, independenţa şi aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei, precum şi angajamentul ţărilor Alianţei de a-şi continua şi intensifica asistenţa pentru Ucraina, în coordonare cu toţi partenerii relevanţi, în primul rând cu UE.  Totodată, miniştrii au reafirmat angajamentul NATO de consolidare a sprijinului pentru Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, în scopul susţinerii integrităţii, rezilienţei, capabilităţilor şi independenţei politice a acestor state.  

”Şefii diplomaţiilor aliat au subliniat în textul Declaraţiei hotărârea NATO de a-şi întări semnificativ postura de apărare şi descurajare şi de a continua dezvoltarea unui spectru complet de forţe şi capabilităţi. Au transmis un mesaj unanim de solidaritate, arătând că orice atac împotriva unui stat NATO va primi un răspuns ferm şi unit. În contextul participării la reuniune a Finlandei şi Suediei, state invitate să adere la Alianţă, miniştrii de externe şi-au reafirmat susţinerea pentru Politica Uşilor Deschise a NATO şi pentru deciziile Summitului de la Bucureşti din 2008”, a transmis MAE.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.