România marchează, luni, 65 de ani de la aderarea la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că România a fost şi va rămâne un membru activ implicat în buna funcţionare a Organizaţiei, demonstrând un angajament autentic şi durabil pe toate palierele: menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, dezvoltarea durabilă şi promovarea drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ministerul Afacerilor Externe salută printr-un comunicat de presă, aniversarea, la 14 decembrie 2020, a 65 de ani de la aderarea României la Organizaţia Naţiunilor Unite. Acceptarea ţării noastre ca membru ONU, alături de alte 15 state, a avut loc ca urmare a adoptării Rezoluţiei Adunării Generale a ONU nr. 995(X), la 14 decembrie 1955.â
 
Totodată, aniversarea celor 65 de ani de apartenenţă a ţării noastre la ONU coincide cu celebrarea, în luna septembrie a acestui an, a 75 de ani de existenţă a Organizaţiei.
 
Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu a transmis, cu acest prilej, că România a fost şi va rămâne un membru activ implicat în buna funcţionare a ONU. 
 
“Momentul aniversării a şase decenii şi jumătate de apartenenţă la Organizaţia Naţiunilor Unite ne invită să reflectăm asupra contribuţiei active a României la îndeplinirea obiectivelor Organizaţiei. România a fost şi va rămâne un membru activ implicat în buna funcţionare a Organizaţiei, demonstrând un angajament autentic şi durabil pe toate palierele: menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, dezvoltarea durabilă şi promovarea drepturilor omului, a democraţiei şi statului de drept”, a declarat ministrul de externe.
 
El a menţionat că ataşamentul profund şi consecvent al României pentru multilateralism şi dreptul internaţional, protejarea drepturilor universale ale omului şi promovarea reglementării diferendelor de orice fel prin mijloace paşnice rămân constante fundamentale ale cadrului de acţiune internaţională a ţării noastre – alături de cei trei piloni centrali ai politicii externe a României, creşterea rolului şi profilului României în cadrul Uniunii Europene, şi respectiv a NATO, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite.
 
“Pandemia de COVID-19 a dovedit, o dată în plus, importanţa cooperării multilaterale pentru abordarea provocărilor globale. În acest context, avem nevoie de o Organizaţie eficientă, capabilă să răspundă adecvat atât provocărilor pre-existente la adresa păcii, securităţii şi drepturilor omului, cât şi provocărilor emergente şi tendinţelor care se conturează în contextul actualei crize pandemice. România rămâne un susţinător al reformei ONU, în acord cu abordările propuse de Secretarul General al ONU şi cu obiectivele Declaraţiei politice adoptate în contextul aniversării a 75 de ani de la crearea Organizaţiei”, a mai precizat sursa citată.
 
Bogdan Aurescu a menţionat că România va continua să fie un susţinător activ al diplomaţiei multilaterale eficiente şi se va implica, prin parteneriate multilaterale, pentru identificarea răspunsurilor la provocările globale actuale, ce vizează inclusiv domenii din sfera tehnologiei, a digitalizării şi a inteligenţei artificiale. 
 
“Tehnologia digitală a informaţiilor şi comunicaţiilor este esenţială pentru a realiza Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă şi cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă. Vom acţiona şi pe viitor pentru a valorifica şi mai activ această calitate, prin repoziţionare dinamică în cadrul multilateral, atât în scopul promovării consecvente şi pragmatice a intereselor României, cât şi pentru a spori legăturile ţării noastre cu state şi organizaţii care împărtăşesc aceleaşi valori şi obiective cu ale României. Adresez mulţumiri şi felicitări diplomaţilor care au făcut auzită vocea României la nivelul ONU şi au promovat interesele naţionale, contribuind la valorificarea acestei apartenenţe şi la creşterea profilului României pe scena internaţională”, a mai transmis Bogdan Aurescu.
 
În 1945, reprezentanţii a 50 de ţări s-au întâlnit la San Francisco pentru a elabora Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a fost semnată la 26 iunie 1945. ONU şi-a început oficial activitatea la 24 octombrie 1945, după ce Carta a fost ratificată de China, Franţa, Uniunea Sovietică, Marea Britanie, Statele Unite şi de o majoritate a celorlalţi semnatari.
 
Carta ONU este cel mai important document juridic care reglementează relaţiile internaţionale, stabilind drepturile şi obligaţiile statelor membre şi principiile esenţiale ale relaţiilor internaţionale. Cele mai semnificative tratate internaţionale multilaterale care au fost încheiate ulterior se raportează la principiile Cartei ONU.
 
Dorinţa României de a face parte din ONU a fost exprimată oficial încă din 1946, însă aderarea ţării noastre a fost blocată până în 1955. La 14 decembrie 1955, Adunarea Generală (AG) a decis, prin Rezoluţia nr. 995(X), primirea României în ONU, alături de alte 15 state: Albania, Austria, Bulgaria, Cambodgia, Finlanda, Spania, Ungaria, Iordania, Irlanda, Italia, Laos, Libia, Nepal, Portugalia, Sri Lanka.
 
În prezent, Organizaţia Naţiunilor Unite numără 193 de state membre.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.