Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) cere Ministerului Justiţiei să renunţe la ideea transferării Registrului Asociaţiilor şi Fundaţiilor către o instituţie care poate fi influenţată de factorul politic şi să se ocupe, în schimb, de problemele cu adevărat presante din România care ţin de competenţa sa, precum traficul de persoane, contrabanda, crima organizată, dosarele politice sau ingerinţele politice în înfăptuirea justiţiei, arată un comunicat de presă al partidului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Într-un comunicat din 29 iulie, Ministerul Justiţiei propune transferarea Registrului Asociaţiilor şi Fundaţiilor la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, sub pretextul nevoii de simplificare a procedurii de înregistrare a ONG-urilor, de facilitare a accesului la informaţii privind ONG-urile şi de accelerare a transformării digitale a serviciilor publice. Deşi ministerul susţine că măsura nu ar afecta activitatea organizaţiilor non-guvernamentale, un eventual transfer ar însemna nu doar sfârşitul independenţei acestora, ci şi mai mult control politic asupra societăţii civile.
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
Conform sursei citate, în prezent, procedurile de înregistrare şi modificare a actelor organizaţiilor neguvernamentale intră în sfera de competenţă a instanţelor de judecată, ceea ce înseamnă că ingerinţele politice sunt – cel puţin teoretic – minime. Prin transferul acestor proceduri către o instituţie publică, finanţată integral de la bugetul de stat, garanţia obiectivităţii – chiar şi aparentă – va dispărea, iar influenţa factorului politic se va putea extinde acolo unde, prin definiţie, nici nu ar trebui să existe.
 
„Ministerul uită să menţioneze faptul că un ONG se înfiinţează o singură dată. Dacă tot vorbim despre simplificare şi eficientizare, atunci hai să începem cu procedurile birocratice anevoioase prin care un ONG trebuie să treacă în fiecare lună pentru a putea continua să funcţioneze”, a declarat liderul deputaţilor AUR George Simion, conform sursei menţionate.
 
La rândul său, Claudiu Târziu a explicat că a apărut tendinţa de a bagateliza un principiu democratic cum este cel al independenţei organizaţiilor non-guvernamentale.
 
„Observăm din nou tendinţa de a bagateliza un principiu democratic esenţial, precum cel al independenţei organizaţiilor non-guvernamentale, de dragul unor clişee sau al unor avantaje minore, de suprafaţă. Da, şi AUR are ca obiective simplificarea procedurilor şi reducerea birocraţiei, însă nu călcând în picioare principii. Suntem împotriva subordonării politice a organizaţiilor non-guvernamentale”, a subliniat liderul senatorilor AUR Claudiu Târziu, potrivit sursei amintite.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.