Parlamentarii AUR au depus, la Senat, două proiecte de lege care prevăd armonizarea salariului minim şi pensiei minime cu valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent prevăzut în anexa nr. 1 a OUG nr. 217 din 2000, care este exact norma adoptată recent în Parlamentul European, respectiv calcularea unui ”coş de bunuri şi servicii la preţuri reale” pentru salariul minim.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sursa de finanţare este prevăzută a fi impozitarea drastică a părţii necontributive a pensiilor speciale şi eliminarea finanţării de la bugetul de stat a partidelor politice parlamentare, arată partidul AUR, într-un comunicat de presă.

„O indexare a tuturor pensiilor cu 10% nu este corectă pentru pensionarii care au o pensie sub coşul minim de consum, pentru că îî menţine sub pragul sărăciei. In aceeaşi situaţie sunt toţi românii care au veniturile sub coşul minim de consum”, mai indică sursa citată.

De asemenea, indexările preconizate pentru salariul minim al românilor nu acoperă rata inflaţiei, mai arată AUR.

„Uniunea Europeană impune calcularea unui «coş de bunuri şi servicii la preţuri reale» pentru salariul minim. Pensionarii au şi ei dreptul la un «coş de bunuri şi servicii la preţuri reale» ca pensie minimă. Coşul minim de consum reprezintă «pragul sărăciei»”, conchide sursa menţionată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.