ANI transmite că eliminarea incompatibilităţilor privind aleşii locali decisă marţi de Parlament poate avea un impact negativ în cazul exercitării unor funcţii în condiţii de integritate şi ar putea afecta circa 347 de cazuri aflate în acest moment în verificare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Agenţia considerã cã, prin eliminarea situaţiilor de incompatibilitate (decisă marţi de Parlament - n.r.), aceastã propunere legislativã creeazã premise pentru generarea unor conflicte de interese şi, evident presupune eludarea principiilor care guverneazã prevenirea conflictului de interese în exercitarea funcţiilor şi demnitãţilor publice, principii instituite imperativ de lege", transmite ANI.

Inspectorii de integritate consideră că legea "poate avea un impact negativ în ceea ce priveşte exercitarea funcţiilor şi a calitãţilor publice în condiţii de integritate".

"Menţionãm faptul cã aproximativ 347 cazuri ar putea fi afectate de recenta propunere legislativã – atât dosare aflate în procedurã de evaluare precum şi dosare finalizate, aflate pe rolul instanţelor de judecatã", se arată într-un comunicat al ANI.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legea PNL-ALDE-UDMR care prevede eliminarea incompatibilităţii funcţiei de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de CJ cu cea de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unor societăţi.

Proiectul, iniţiat de PNL şi contrasemnat de 123 de parlamentari, a fost adoptat de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, urmând să ajungă la preşedintele României pentru promulgare.

Adoptarea legii în Camera Deputaţilor a fost făcută în timp record, la numai 8 zile de la adoptarea de către Senat, pe 26 septembrie.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.161 din 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei este semnată de parlamentari de la  PNL, ALDE, UDMR, independenţi şi a fost votată de plenul Senatului cu 98 de voturi favorabile.

Potrivit proiectului, funcţia de primar şi viceprimar, primar al municipiului Bucureşti şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, manager, administrator, membru al Consiliului de administraţie sau cenzor, sau orice funcţie de conducere, ori de execuţie la societăţile comerciale, cu excepţia reprezentanţilor în adunarea generală a acţionarilor, inclusiv băncile sau instituţiile de credit, societăţile de asigurare sau financiare, la regiile autonome de inters naţional, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţii publice.

Comisia de muncă din Senat a eliminat din textul legii incompatibilitatea funcţiilor de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de CJ cu cea de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unor societăţi.

Primarii urmează să deţină aceste funcţii, dar fără a fi remuneraţi, potrivit proiectului.

Potrivit raportului comisiei de administraţie, printre atribuţiile primarului, prevăzute la articolul 62 din Legea 215/2001, este şi aceea de reprezentare a unităţii administrativ teritoriale  în relaţiile sale cu alte autorităţi, cu persoane fizice sau juridice române ori străine, ceea ce face ca participarea primarului în consiliile de administraţie ale regiilor de interes locale sau ale societăţilor comerciale de interes local  să fie o obligaţie a acestora.

În plus, consiliile locale, respectiv consiliile judeţene, exercită drepturile şi obligaţiile corespunzătoare participaţiilor deţinute la societăţi comerciale sau regii autonome în condiţiile legii, ceea ce înseamnă că au ca atribuţie legală protejarea intereselor comunităţii pe care o reprezintă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.