Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat, marţi seară, că se va discuta în şedinţa coaliţiei de miercuri despre desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi, cel mai probabil, se va convoca o sesiune extraordinară pentru desfiinţarea acesteia. ”Cred că în acest moment, cu opinia Comisiei de la Veneţia, nu avem niciun fel de garanţii atunci când vine vorba despre magistraţi”, a afirmat Anca Dragu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cu siguranţă vom discuta în şedinţa coaliţiei de mâine despre SIIJ, legea este la Senat, la Comisia juridică şi ar trebui să avem probabil o sesiune extraordinară în care să tranşăm acest subiect. Cred că în acest moment, cu opinia Comisiei de la Veneţia, nu avem niciun fel de garanţii atunci când vine vorba despre magistraţi”, a declarat, marţi seară, la A7 TV, Anca Dragu.

Întrebată despre faptul că Ludovic Orban a fost deranjat că ministrul Stelian Ion a cerut opinia Comisiei de la Veneţia fără a consulta coaliţia, Anca Dragu a afirmat: ”Ministrul Justiţiei poate să consulte Comisia de la Veneţia. Cred că ministrul Stelian Ion este responsabil când vine vorba despre reformele din justiţie, mai ales că acestea se leagă foarte mult de Raportul MCV. Avem nevoie de un raport MCV faborabil, pozitiv şi, ca atare, este o responsabilitate pe care ministrul o are”.

Comisia de la Veneţia a salutat, luni, intenţia autorităţilor române de a reforma sistemul judiciar, care include ca pas esenţial desfiinţarea Secţiei, şi le încurajează să continue reforma amplă.

Deşi Comisia a criticat înfiinţarea Secţiei în două puncte de vedere adoptate în 2018 şi 2019, cel transmis luni subliniază că, după trei ani de analizare a cazurilor, desfiinţare acesteia nu ar trebui făcută cu uşurinţă. Astfel, a făcut recomandări specifice: Articolul 4 din amendamentele Camerei Deputaţilor ar trebui înlăturat, având în vedere că introduce un nou tip de imunitate pentru judecători şi procurori în cadrul unui domeniu extrem de sensibil - urmărirea penală - care merge mult dincolo de imunitatea funcţională; Articolul 6 din amendamentele Camerei nu ar trebui să fie urmat. Articolul prevede o nouă competenţă pentru Consiliul Superior al Magistraturii prin acordarea secţiei relevante din acesta competenţă exclusivă de a decide acţiunile în chestiuni penale împotriva judecătorilor şi procurorilor. 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, care ocupă şi funcţia de preşedinte al PNL, a declarat, în 22 iunie, că nu Guvernul, ci ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a decis să sesizeze Comisia de la Veneţia în privinţa desfiinţării SIIJ, astfel că s-a aşteptat pronunţarea acestei Comisii.

După decizia acesteia, preciza atunci Orban, în două săptămâni, se va convoca sesiune extraordinară pentru a se vota desfiinţarea SIIJ.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.