Vicepremierul Dragoş Anastasiu a afirmat, referindu-se la deciziile luate în primul pachet de măsuri fiscal-bugetare că guvernanţii au preferat să tragă frâna de mână într-o maşină în care erau toţi românii şi care se îndrepta către un zid. Anastasiu a precizat că după acest gest ”toţi avem cucuie, ne dor genunchii”, dar am scăpat cu viaţă, iar mesajele primite de la Uniunea Europeană arată că acesta este drumul corect.
Anastasiu a declarat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima Tv, că niciun guvern nu îşi doreşte ca primele măsuri pe care le ia să afecteze elevii, studenţii, pensionarii şi mamele.
”Vă daţi seama că niciun guvern nu-şi doreşte să intre cu măsuri care afectează elevii, studenţii, pensionarii, mamele, veteranii şi aşa mai departe. Nimeni nu-şi doreşte aşa ceva. Dacă am fi avut timp, măcar o lună, două, vă daţi seama că acolo ne-am fi dus. Noi n-am avut timp, am avut cinci zile la final să ieşim cu un pachet, să-l şi trecem prin Parlament. Pentru că ne-au spus: ”Nu veniţi cu promisiuni, veniţi cu ceva trecut prin Parlament!”. Şi de asta ne-am dus şi ne-am asumat răspunderea în Parlament. Când? Cu o zi înainte, practic, de şedinţa de la Bruxelles”, a declarat Anastasiu.
El a explicat ce s-ar fi întâmplat dacă România nu lua aceste măsuri.
”Se întâmpla că Uniunea Europeană ar fi început procedura de sistare a fondurilor europene şi discutăm de foarte mulţi bani, foarte mulţi bani. Şi agenţiile de rating, adică cele care ne spun nouă ”Voi sunteţi o ţară acceptabilă pentru investiţii sau inacceptabilă pentru investiţii” (...) şi ar fi spus, ”Dom'le, ţara asta nu este recomandată pentru investitori”. Asta ar fi însemnat pentru noi scenariul Grecia 2010 în care cursul valutar a luat-o razna, dobânzile au luat-o razna, toţi investitorii şi-au retras titlurile de stat, băncile au intrat într-o mare problemă, nu au mai putut să plătească datoriile, firmele nu au mai fost plătite cele care lucrau pentru statul elen, şomajul a ajuns la 30% foarte repede şi pentru tineri la 50%. Nu vreau să creadă cineva că exagerez pentru că am fost la toate negocierile şi am înţeles ce s-a întâmplat în Grecia. Sigur că nu putem compara Grecia 2010 cu România 2025, dar cauza e aceeaşi, un deficit bugetar mult prea mare faţă de ce ne permitem”, a explicat vicepremierul.
El a menţionat că alternativa la aceste măsuri neplăcute ar fi fost mult mai gravă.
”Alternativa la aceste măsuri neplăcute, nepopulare, care induc suferinţă în foarte multe categorii de oameni în România, ar fi fost asta, să fie mult mai grav. Şi am preferat, într-un mod foarte rapid, fără prea multe consultări, că n-am avut timp să facem aşa ceva şi fărã prea multă comunicare de care am fi avut mare nevoie, ca lumea să înţeleagă din start, să tragem frâna de mânã într-o maşinã în care eram toţi românii şi ne îndreptam către un zid. Am tras frâna, toţi avem cucuie, ne dor genunchii, nu e bine, dar am scăpat cu viaţă şi mesajele pe care noi le-am primit de la Consiliul Fiscal din România şi de la Uniunea Europeană ne arată că ăsta este drumul corect. Nu din punct de vedere al poporului român care n-ar fi vrut să plătească mai mult TVA sau la energie sau tot ce avem de plătit, ci din punct de vedere a celor care ne finanţează existenţa, acest deficit. Ei ne dau bani şi la un moment dat spun băi, gata, nu mai primeşti bani. Asta ar fi fost alternativa”, a transmis Anastasiu.
El a precizat că din acest motiv nu s-a început cu companiile de stat cu probleme, conduse de oameni cu salarii prea mari.
”De asta n-am început cu ce trebuia să începem, cu ce există de ani de zile în România, şi am spus-o de nenumărate ori, mare inechitate, multe lucruri care ne deranjează, pe care le vedem, cu companii de stat care sunt nefiabile, care sunt conduse de oameni cu salarii prea mari pentru performanţa pe care o fac, cu pensii unele dintre ele prea mari, cu pensionare la 48 de ani. Deci toate lucrurile astea, să nu credeţi că noi nu le vedem”, a afirmat Anastasiu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.