Liderul consilierilor municipali USR, Ana Ciceală, a afirmat că proiectul propus de primarul Gabriela Firea pentru stimularea financiară a celor care vor dona plasmă pentru pacienţii Covid-19, este o nouă ilegalitate. Ciceală a spus că legislaţia interzice acordarea unei remuneraţii pentru donarea de sânge şi sau a altor componente sanguine. Ea a menţionat că pentru Gabriela Firea totul se tranzacţionează contra unor sume de bani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ana Ciceală a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul propus de Gabriela Firea pentru renumerarea donării de plasmă este şi ilegal, şi imoral.

“Proiectul despre care vreau să vă vorbesc astăzi este unul care a circulat şi circulă deja în presă, cel referitor la donarea de plasmă pentru bolvanii de Covid. Se propune de către Gabriela Firea să fie donată plasmă contra unei remuneraţii în vouchere de 4.800 de lei.  Proiectul acesta este şi ilegal este şi imoral şi contravine tuturor politicilor publice europene şi româneşti de până acum”, a afirmat Ana Ciceală.

Ea a mai spus că potrivit legislaţiei este ilegal să donezi sânge sau alte componente sanguine contra unei remuneraţii.

“Este o nouă ilegalitate propusă de primarul general Gabriela Firea, a nu ştiu câta în aceşti  patru ani dezastruoşi de mandat. Din punct de vedere moral proiectul acesta al Gabrielei Firea spune mai multe despre ea decât despre donatori. Această idee de a da bani pentru donarea de plasmă nu putea să se nască decât în mintea Gabrielei Firea şi dovedeşte faptul că pentru aceasta totul este despre bani, totul se tranzacţionează contra unor sume de bani. Bineînţeles că în realitate nu este aşa. Oamenii şi donatorii îşi doresc să doneze sânge ca să ajute, să ajute mai ales vindecarea altor oameni care suferă de aceeaşi boală de care şi ei au suferit şi din care se recuperează, tocmai pentru a ajuta vindecarea lor. Pe lângă faptul că ne propune un proiect complet nelegal, Gabriela Firea vine şi cu această idee total pernicioasă cum că contra unor sume de bani sau vouchere de o mie de euro ar trebui ca oamenii să doneze ceva”, a afirmat liderul consilierilor USR.

Ana Ciceală a precizat că propunerea Gabrielei Firea ne aduce în rândul ţărilor din lumea a treia.

“Din punct de vedere al politicilor publice, Gabriela Firea ne propune ceva ce ne aduce în rândul ţărilor din lumea a treia. Am vorbit cu numeroşi specialişti, medici, fundaţiile care se ocupă de donarea de sânge, dar şi cu Centrul de Transfuzii Sanguine al municipiului Bucureşti şi toţi spun că s-ar da cu 100 de ani în urmă politicile de donare a sângelui şi a plasmei, a componentelor sanguine în Bucureşti. Prin acest proiect vrea să ne ducă acest primar în trecut, aşa cum a făcut pe toate celelalte domenii, se foloseşte de o temă şi de sănătatea publică în prezent pentru a aduce Bucureştiul şi chiar şi România în privinţa aceasta în secolul trecut”, a mai declarat Ana Ciceală.

Ea a menţionat că acest proiect nu va fi votat de consilierii USR.

Gabriela Firea a anunţat că va propune consilierilor generali un proiect care să stimuleze pacienţii care s-au vindecat de coronavirus să doneze plasmă pentru cei aflaţi în stare gravă. Firea vrea să acorde câte 1.000 de euro fiecărui donator, sub forma tichetelor de masă sau a tichetelor cadou.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.