Amnistia şi graţierea au fost abordate, vineri, în conferinţa de presă comună susţinută de Klaus Iohannis şi Jean Claude Juncker. Preşedintele Comisiei Europena a subliniat importanţa respectprii statukui de drept şi a afirmat că adoptarea unor astfel de măsuri ”ar însemna un pas înapoi”, iar Klaus Iohannis a afirmat că nu putem în România să construim un sistem de justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme europene. Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker a afirmat vineri că ar fi vrut ca în timpul mandatului său MCV să fie ridicat, însă observaţiile recente ale CE privind România vor mai trebui studiate "cu grijă". În ceea ce priveşte admiterea în spaţiul Schengen, a declarat că acest lucru este posibil. La rândul său, preşedintele Iohannis afirmat că ţine în special de Guvern şi de Parlament să acţioeze pentru îndeplinire condiţiilor negociate pe MCV. În ceea ce priveşte spaţiul Schengen, şeful statului a precizat că va continua să discute cu toată lumea pentru a convinge co România nu doreşte să fie în Spaţiul Schengen ca o problemă, ci România vine în Spaţiul Schengen şi ca parte a unei soluţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

CITEȘTE ȘI Amnistia şi graţierea, în declaraţia comună Iohannis - Juncker: Juncker: Dacă ar intra în vigoare, ar fi un pas înapoi/ Iohannis: Noi nu putem în România să construim un sistem de justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme - FOTO, VIDEO

Juncker: Am vrut să reamintesc regulile europene. Este vorba de respectarea absolut necesară a  statului de drept.

”Am vrut să reamintesc regulile europene. Este vorba de respectarea absolut necesară a  statului de drept. Am spus că Europa e făcută şi din compromisuri, dar nu trebuie să existe compromisuri pe aspectele esenţiale, pentru că aceste aspecte esenţiale ar fi afectate negativ dacă s-ar acorda o amnistie aşa cum preconizată unii din ţara dumneavoastră. Dacă aceasta ar intra în vigoare ar fi un pas înapoi”, a declarat Jean Claude Juncker, întrebat fiind, vineri, despre amnistie şi graţiere. 

”Statul de drept din România nu este negociabil şi această poziţie am reiterat-o de multe ori şi voi rămâne la această opinie. Discuţia pe legile justiţie şi pe coduri din România este o discuţie complicată care se poartă acum de doi ani deja şi sper să existe la toţi cei implicaţi înţelepciunea de a aduce această discuţie spre un final care este conform nu numai cu aşteptările mele, pe care le cunoaşteţi, şi este în conformitate cu aşteptările românilor, cu aşteptările exprimate de Comisia de la Veneţia şi GRECO. Noi nu putem în România să construim un sistem de justiţie care nu este compatibil cu celelalte sisteme de justiţie din Europa şi mai mult cu noi, prin aderarea la Uniunea Europeană, ne-am dorit să fim parte a unui spaţiu de valori şi dorim să rămânem acolo”, a spus, la rândul său, Klaus Iohannis.

Acesta a reiterat că nu va face rabat de la aceste principii.

”Asta este o discuţie pe care o vom continua în România şi eu nu am de gând să fac în niciun fel rabate la aceste valori şi principii. Pe de altă parte, această discuţie după cum am putut cu toţii să observăm din păcate nu bunătăţeşte este imaginea României şi asta este o problemă pe care trebuie să o avem în vedere. Însă, în ce priveşte afacerile europene eu sunt convins că vom găsi împreună cu Guvernul abordările potrivite pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus în timpul acestei preşedinţii de şase luni la Consiliul Uniunii Europene. Problemele de politică internă nu trebuie să afecteze demersurile pe care le facem în cadrul preşedinţiei şi acest lucru cred că a fost foarte bine înţeles de toate părţile”, a mai spus şeful statului.

Iohannis: Cred că suntem bine pregătiţi pentru perioada dificilă, dar interesantă şi credem cu rezultate, pe care o începem acum

”Am avut adineauri un dialog deschis şi constructiv cu preşedintele Juncker şi cu comisarii europeni. Cred că suntem bine pregătiţi pentru perioada dificilă, dar interesantă şi credem cu rezultate, pe care o începem acum. Noi considerăm Comisia Europeană un partener important”, a spus Klaus Iohannis.
Potrivit acestuia, obiectivul Preşedinţiei române este o Europă ”mai puternică, mai unită şi mai eficientă”.
El a precizat că s-au abordat ”o serie de dosare importante de pe agenda europeană” dar, în acelaşi timp, s-au purtat discuţii despre chesituni de politică generală.

”Am discutat astăzi, evident, despre Brexit, despre bugetul multianual pentru următoarea perioadă, despre migraţiune, despre securitatea europeană şi despre cum vom face să construim o agendă strategică realistă bună şi credibilă pentru următoarea perioadă. Dacă ne referim la Brexit, pot să vă spun că ne dorim cu toţii o retragere ordonată a Marii Britanii. Sperăm că aşa se va întâmpla”, a mai spus Iohannis.

Acesta a explicat, însă, că Uniunea Europeană este pregătită pentru orice scenariu de retragere a Marii britanii.

În plus, şeful statului a spus că Preşedinţia română a Consiliului Uniunii Europene va fi ”pe deplin angajată”.

”Viitorul proiectului european trebuie să aibă o bază consensuală şi să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni. Sunt încrezător că următoarele şase luni ne vor oferi ocazia să lucrăm împreună în mod constructiv şi să dezvoltăm cooperarea noastră pentru atingerea acestor obiective. Personal, sunt foarte angajat în acest demers important pentru România, dar ştiu că toată lumea de la noi este foarte angajată şi hotărâtă să ne prezentăm bine  şi foarte bine”, a mai spus Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.