Şeful băncii centrale a Italiei, Ignazio Visco, şi-a subliniat duminică independenţa, după ce instituţia a fost târâtă într-o ceartă cu parlamentarii coaliţiei cu privire la utilizarea numerarului în magazine, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Banca Italiei nu depinde de băncile (comerciale). Este autonomă în judecată, independentă în fond, dar este şi independentă prin lege", a declarat guvernatorul Visco, pentru postul TV de stat Rai 3.

Guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni a propus anularea amenzilor pentru comercianţii cu amănuntul care refuză să accepte carduri pentru plăţi sub 60 de euro (63,20 dolari).

Un oficial al Băncii Italiei a avertizat în urmă cu o săptămână că o astfel de mişcare ar alimenta economia neagră a Italiei, atrăgând acuzaţii din partea membrilor partidului lui Meloni că banca centrală este de partea unor grupuri financiare care profită de comisioanele cardurilor.

Banca Italiei, a cărei independenţă este protejată prin tratate europene, este deţinută în proporţie de peste 60% de bănci şi asigurători autohtoni.

Visco a mai spus că actualul decalaj sau ”spread” relativ scăzut între randamentele obligaţiunilor italiene şi cele germane a fost un semn al încrederii pieţei că Italia, sub Meloni, ar putea menţine un echilibru între datorii şi capacitatea sa de a rambursa la timp datoriile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.