Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat că statul român face eforturi pentru aducerea în ţară a fugarilor condamnaţi la pedepse cu închisoarea şi că numai anul acesta au fost aduşi în ţară peste 1.000 astfel de fugari. În cazul fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, autorităţile din Germania au cerut României să comunice condiţiile din penitenciare, iar în cazul Paul de România, statul român a făcut recurs.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din momentul în care am ajuns la minister, am luat-o ca pe o prioritate de mandat (situaţia fugarilor - n.r.). Vreau să ştiţi că statul român face nişte eforturi incredibile pentru fiecare fugar. Pentru mine e mai puţin important că pe el în cheamă Cherecheş, că îl cheamă Prina, că îl cheamă Vâlcov, că îl cheamă Popescu sau Ionescu. Pentru mine, fiecare fugar este o persoană condamnată la pedeapsa executării închisorii cu executare în România pe care statul român trebuie să facă toate eforturile să îl aducă înapoi în sistemul peniteciar. E  maniera simplă prin care un stat face Justiţie până la capăt”, a declarat Alina Gorghiu la TVR Info, vineri seară.

Potrivit acesteia, peste 1.000 de fugari au fost aduşi în România, pentru a-şi executa pedepsele cu închisoarea, din diverse state, numai în acest an.

”Dacă stau să fac inventarul acestor fugari, până astăzi, în anul acesta, noi am adus peste 1.000. Cred că 700 şi ceva fugari în sesnul clasic şi aproximativ 300 de persoane care au săvârşit infracţiuni în afara ţării şi vin să execute pedeapsa în sistemul penitenciar din România. Dacă ne raportăm la aceşti 700, până astăzi, de la începutul anului, statul român a adus cam doi fugari pe zi. Sigur că face deliciul presei să vorbeşti de nume sonore, dar eu vă spun că sunt infractori condamnaţi la pedeapsa cu închisoare care au săvârşit mari atrocităţi şi nenorociri şi au avut pedepse foarte mari cu condamnare pe care după ani de zile reuşim să îi aducem înapoi”, a mai afirmat ministrul Justiţiei.

Gorghiu a transmis un mesaj celor care ar vrea să fugă din ţară, condamnaţi fiind: ”Nu îi uităm, nici peste un an, nici peste doi, nici peste trei. Îi vom aduce înapoi în ţară”.

În ceea ce îl priveşte pe fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, statul german a solicitat statului român să transmită care sunt condiţiile din penitenciar.

”Revenind la primarul condamnat din Baia Mare, ne-au cerut autorităţile, într-adevăr, din Germania, printr-o adresă (...) să comunicăm oficial condiiţiile din penitenciare. Pentru că evident orice persoană condamnată fugară invocă probleme în sistemul penitenciar. Nu facem nicio excepţie (...) ANP comunică, prin intermediul Ministerului de Justiţie, condiţiile din penitenciare şi faptul că oricare dintre persoanele condamnate şi fugite pot să vină să îşi execute pedeapsa în condiţiile europene. Deci am răspuns ieri instanţei din Germania, am comunicat oficial materialul. Mai departe depinde de instanţele din  Germania, de calendar, termene, când vor considera domniile lor că pot să judece dosarul, Ministerul Justiţiei nu este parte, statul român nu este parte, noi avem posibilitatea să facem acea solicitare de extrădare sau să cerem predarea fugarului în baza mandatului european de arestare, dar mai mult decât atât nu avem ce să facem”, a spus Gorghiu.

Ministrul Justiţiei a avut o discuţie pe tema fugarilor cu omologul său din Italia.

”Mai avem excepţii în Italia, m-am văzut cu ministrul italian al Justiţiei chiar în SUA, la Atlanta, a fost o conferinţă ONU anticorupţie şi  am avut un dialog despre această cooperare judiciară. Nu putem să discutăm cazuri punctuale, dar am discutat despre încrederea reciprocă, despre nevoia unei cooperări judiciare bune şi să ştiţi că Italia ne-a predat foarte mulţi fugari în ultimul timp. Nu mai avem multe dezbateri pe aceste situaţii”, a precizat Alina Gorghiu.

Întrebată despre cazul lui Paul de România care se află în Franţa, deşi a fost condamnat în România, Alina Gorghiu a explicat că în cazul acestuia statul român a făcut recurs.

”S-a făcut recurs (...) au invocat faptul că a fost ilegal compus completul de judecată şi anume că unul dintre magistraţii din completul de la Înalta Curte nu ar fi depus jurământul cu 25 de ani în urmă sau 20 de ani în urmă. Sperăm că în recursul înaintat de Parchet să convingem autorităţile din Franţa de faptul că nu poţi să... chiar dacă nu ai documentul fizic că a fost depus jurământul, totuşi, găsim soluţii să demonstrăm că acel judecător chiar a fost judecător. Vom face toate diligenţele să reuşim să  bifăm predarea acestui condamnat pentru fapre de corupţie. De altfel e unul dintre puţinele cazuri din Franţa în care instanţa a refuzat predarea”, a mai declarat Alina Gorghiu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.