Senatorul PNL Alina Gorghiu cere Camerei Deputaţilor adoptarea de urgenţă a legii care prevede cotă minimă de gen de 30% la alegerile locale

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Legiferarea cotelor de gen în legislaţia electorală românească este o necesitate. Mai ales că regulamentul privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă prevede ca egalitatea de gen şi egalitatea de şanse ar trebui să fie luate în considerare şi promovate pe tot parcursul pregătirii şi punerii în aplicare a planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. Parlamentul României are acum şansa de a face un pas crucial pentru o schimbare fundamentală în acest sens, o propunere legislativă referitoare la introducerea cotelor de gen pentru alegerile locale fiind în faza finală de adoptare. Fac apel la toate partidele politice să nu o irosească! România trebuie să arate lumii întregi că ne aliniem statelor care promovează echilibrul de gen în politică. Adoptarea PL-x nr. 329/2016 de către Camera Deputaţilor ar reprezenta un element extrem de pozitiv”, afirmă Gorghiu.

Ea explică faptul că, practic, se instituie obligaţia ca listele de candidaţi pentru alegerile locale şi a consiliilor judeţene să fie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor genuri în proporţie de cel puţin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea.

”Adoptarea acestei legi, în acest moment, ar permite formaţiunilor politice să-şi pregătească în cunoştinţă de cauză alegerile din anul 2024”, argumentează Gorghiu.

Senatorul liberal precizează că Senatul a adoptat-o încă din anul 2016, dar în legislatura 2016 – 2020 dezbaterile au fost blocate.
”Este timpul să revenim la normalitate şi cu activitatea parlamentară! Sunt considerente importante, pentru care solicit, în calitate de iniţiator, nu doar ca termenul de 17 iunie 2021 stabilit pentru adoptarea raportului să fie respectat, ci şi ca raportul să fie favorabil adoptării, pentru ca apoi procedura să continue cât mai repede la plen pentru dezbatere şi vot”, subliniază Alina Gorghiu.
Conform senatorului liberal, în prezent, femeile reprezintă 51,1% din populaţia României şi aproape 55% dintre studenţii din învăţământul superior sunt de gen feminin, dar, cu toate acestea, există în continuare o subreprezentare a femeilor în poziţiile de răspundere politică.
”Egalitatea de gen reprezintă o valoare importantă a Uniunii Europene, iar România, ca stat membru UE, are datoria de a o respecta. O putem face, rezolvând toate carenţele legislaţiei electorale din ţara noastră”, conchide Gorghiu.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.