Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat, vineri, într-o intervenţie în cadrul Forumului de Securitate de la Bucureşti, că ieri, Senatul a primit scrisoarea prin care Preşedintele României propune Parlamentului să aprobe constituirea Grupului de Luptă Aliat pe Teritoriul României sub conducerea Franţei şi că vor da curs foarte repede acestei solicitări. De asemenea, Gorghiu a spus că Parlamentul este pregătit, dacă se consideră necesar, să înfiinţeze o comisie comună pentru legislaţia necesară parcursului de aderare la OECD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Faptul că putem avea astăzi un dialog convergent la nivel naţional, european şi transatlantic despre raţiunile şi preocupările de securitate, face din această iniţiativă un bun prilej de a reafirma buna cooperare în vederea condamnării agresiunii premeditate, nejustificate şi neprovocate a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei. Iar această cooperare se vede zilnic! Ieri, Senatul a primit scrisoarea prin care Preşedintele României propune Parlamentului să aprobe constituirea Grupului de Luptă Aliat pe Teritoriul României sub conducerea Franţei. Şi vom da curs foarte repede acestei solicitări!”, a spus Alina Gorghiu în discurs. 

Ea a continuat: ”Vă dau acest exemplu pentru că el reflectă, deopotrivă, cooperarea dintre România şi ţările aliate, dar şi cooperarea între instituţii în vremuri dificile!” 

Preşedintele interimar al Senatului afirmă că tot un exemplu de cooperare între statele democratice aliate este dat de finalizarea recentă a interconectorului de gaze între Grecia şi Bulgaria, foarte important şi pentru aprovizionarea cu gaze a României. Şi se va putea asigura, astfel, aprovizionarea cu gaze a partenerilor estici: Ucraina şi Republica Moldova.

”Însă, nu trebuie să uităm să fim în alertă! Invazia rusă în Ucraina, ilegală şi imorală, este dublată de încercări de a promova în tot spaţiul public discursuri care divizează, care irită, de natură să genereze sentimente antieuropene. De aceea, trebuie să fim vigilenţi şi să facem eforturi pentru a lupta împotriva constantelor dezinformări venite de la ruşi!”, spune Gorghiu. 

Aceasta a arătat că ”atunci când va fi scrisă istoria, se va confirma că democraţia a fost întărită în perioada aceasta”.

”Cei care au dorit ca libertatea şi democraţia să dea înapoi vor pierde! Nu vor mai fi! La nivel regional, consolidarea democratică este în curs. Vom fi impresionaţi dacă ne uităm, de exemplu, la evoluţia statutului femeilor în societate! În ultimii ani, ele au jucat un rol tot mai important în schimbarea societăţilor, a mentalităţilor. Prezenţa lor tot mai activă în dezbaterile publice aduce multe elemente de progres. Fiecare încercare prin care am trecut a arătat cât de importante sunt realizările lor: confruntarea cu pandemia, efortul de a combate criza umanitară din Ucraina - în care un număr enorm de femei – voluntar a venit în întâmpinarea refugiaţilor care, în proporţie de 90%, erau tot femei sau copii. Şi, la fel, femeile–lider au un rol esenţial în schimbările politice, în demararea unor reforme democratice. Acest fapt este extrem de vizibil în Republica Moldova”, a spus ea. 

 

Alina Gorghiu a precizat că a participat recent la Chişinău la lansarea Platformei femeilor deputate din Parlamentul Republicii Moldova, eveniment care a relevat încă o dată deschiderea Republicii Moldova către valorile europene.

”Pentru a fi eficiente, capabile să asigure prosperitate şi durabilitate, toate parlamentele trebuie să fie mai incluzive şi mai sensibile la criteriile de gen, mai ales în aceste vremuri în care toată populaţia trebuie să se simtă implicată şi reprezentată în decizie. Mai ales în România, unde femeile înseamnă 51% din populaţie! Şi vă pot spune, în premieră, că lucrăm pentru a lansa şi în Parlamentul nostru, în această toamnă, o Platformă a femeilor parlamentar. Doar împreună putem avea câştig de cauză!”, menţionează ea. 

Preşedintele interimar al Senatului a arătat ”România a fost unul dintre cei mai deschişi susţinători ai agendei europene a Republicii Moldova şi Ucrainei”.

”Sprijinim pe deplin parcursul lor european şi ne propunem să oferim asistenţă şi expertiză şi să împărtăşim bunele practici în atingerea standardelor europene. De asemenea, susţinem eforturile de redresare şi reconstrucţie ale Ucrainei. Decizia Uniunii Europene privind invitarea Ucrainei şi Moldovei, precum şi decizia NATO privind invitarea Finlandei şi Suediei sunt elemente care întăresc, deopotrivă, edificiul democratic de pe continentul nostru, pe care noi le-am dorit şi le privim cu încredere. România se va apleca cu prioritate asupra proiectului extinderii NATO, iar Senatul va fi, chiar într-un termen scurt, cameră decizională în ceea ce priveşte ratificarea aderării celor două ţări nordice, potrivit prevederilor noastre constituţionale”, a afirmat aceasta. 

Potrivit Alinei Gorghiu, ”succesul extinderii UE este crucial pentru continentul nostru. Avem o experienţă istorică privind importanţa integrării europene şi euro-atlantice pentru evoluţia democratică a României şi a Europei Centrale”.

”Pe 11 iulie se vor împlini 25 de ani de la momentul în care preşedintele Clinton a anunţat la Bucureşti, în Piaţa Universităţii - loc simbolic al Revoluţiei anti-comuniste din 1989 - lansarea Parteneriatului Strategic dintre SUA şi România. Acel moment venea la scurt timp după Summitul NATO de la Madrid din 1997 care a fost, din perspectivă istorică, unul foarte important pentru securitatea ţărilor europene. Acum, după 25 de ani, Madridul a fost din nou scena unor decizii majore. O coincidenţă care, cu siguranţă, se va dovedi de bun augur! Aşa cum declara Preşedintele Klaus Iohannis, Summitul Madrid 2022 a fost unul dintre cele mai importante în ceea ce priveşte rezultatele pentru România. Toate obiectivele noastre strategice au fost atinse aducând României şi aliaţilor de pe Flancul Estic garanţii de securitate extinsă. În Noul Concept Strategic aliat, regiunea Mării Negre a fost inclusă drept regiune de importanţă strategică pentru NATO şi pentru securitatea euroatlantică”, a arătat Gorghiu. 

Ea a subliniat că ”România rămâne ferm angajată în finalizarea cu succes a obiectivului strategic privind aderarea la OECD, pregătindu-se intens pentru iniţierea discuţiilor şi asumarea obligaţiilor de membru al organizaţiei”. 

”Parlamentul este pregătit, dacă se consideră necesar, să înfiinţeze o comisie comună pentru legislaţia necesară parcursului de aderare la OECD. România este puternic angajată şi ancorată în asigurarea securităţii şi stabilităţii în regiune. Ţara noastră a reuşit să îşi construiască un profil de aliat solid, activ şi angajat, dispunem de maturitate politică şi credibilitate pe plan internaţional şi am dovedit că suntem democraţie solidă şi rezilientă. Alături de Parteneriatul Strategic cu SUA, aderarea la NATO şi la UE ne-au adus cele mai bune garanţii de securitate pe care le-a avut România în istorie”, a mai declarat Alina Gorghiu. 

Ea a mai spus că ”reprezentăm naţiuni unite de valorile democraţiei şi libertăţii, economiei de piaţă şi dreptului internaţional”.

”Susţinem fără echivoc dreptul popoarelor de a-şi alege viitorul. Toate aceste principii trebuie apărate, indiferent cât de mare este efortul necesar. Aici văd semnificaţia cea mai  înaltă a reuniunii de la Bucureşti din aceste zile. Concluzia fermă: acest forum dedicat remodelării arhitecturii de securitate globale s-a dovedit a fi, în mod fundamental, un forum al democraţiilor puternice şi al oamenilor liberi”, a precizat Gorghiu. 

În perioada 7-8 iulie 2022, sub înaltul patronaj al Parlamentului României, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională organizează cea de-a 22-a ediţie a formatului Parliamentary Intelligence-Security Forum, intitulată The War in Ukraine: Reshaping the Global Security Map.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.